1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Pro Shots
NOS Voetbal

'Misschien heeft Kuijt het technisch directeurschap wel in de vingers'

Feyenoord is op zoek naar een nieuwe technisch directeur nu Martin van Geel acht duels voor het einde van de competitie bekend heeft gemaakt na dit seizoen te vertrekken. Rob Baan verbaast zich over de gang van zaken.

"Is er wel nagedacht wie hem nu moet opvolgen? Een betere oplossing was geweest om Van Geel een jaar te laten zitten, zijn opvolger al te benoemen en die in te werken", zegt de 72-jarige pensionado, die de functie van 1998 tot en met 2003 bekleedde in de Kuip.

De man die achter de schermen de basis legde voor het winnen van de landstitel in 1999 en de UEFA Cup in 2002 heeft bij zijn opzet ook een naam in gedachten. "Ik hoor vaak dat Dirk Kuijt op termijn de gedroomde hoofdtrainer is, maar misschien heeft hij dit ook wel in zijn vingers."

Kuijt brengt netwerk met zich mee

Opleiden of niet, NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen zou sowieso voor Kuijt kiezen en gangbare kandidaten als Max Huiberts (AZ), Joris Mathijsen (Willem II), Ted van Leeuwen (FC Twente) en Henk van Stee (Sparta Rotterdam) overslaan.

"De belangrijkste eigenschap van een technisch directeur lijkt mij het hebben van een netwerk of de kans om dat op te bouwen. Dan helpt het waanzinnig als je een wereldwijd bekende speler bent geweest. Kijk maar naar Marc Overmars en Edwin van der Sar bij Ajax", aldus Vermeulen.

ANP
Bij het afscheid van Dirk Kuijt als speler in 2018 was een keur aan internationale topspelers aanwezig

"Juist omdat Feyenoord financieel beperkt is, moet de club het van die contacten hebben", vervolgt Vermeulen. "Kuijt kent zelf veel mensen, maar heeft ook zaakwaarnemer Rob Jansen en diens kantoor achter zich."

Kuijt mist ervaring

Is Kuijt met zijn 38 jaar niet te jong voor een technisch directeur? Hij heeft bovendien geen ervaring in bestuurlijke functies. Vooralsnog loopt de voormalig aanvaller komend seizoen stage bij de nieuwe trainer Jaap Stam in het kader van de cursus Coach Betaald Voetbal.

Baan: "Mijn benoeming was ook uit het niets. Uiteindelijk heb ik het zes jaar weten vol te houden met het winnen van de UEFA Cup en het landskampioenschap als hoogtepunten. En ik stelde met Bert van Marwijk een onbekende trainer aan die nu overal gevraagd wordt als bondscoach."

"Het moet iemand zijn die affiniteit met de club heeft en de weg kent in de jungle van de voetballerij. Het moeilijkste van dit vak is omgaan met makelaars en de scoutingsstaf. Je moet zorgen dat je goede spelers krijgt, daar worden alle directeurs op afgerekend."

ANP
Rob Baan tijdens zijn periode bij Feyenoord in 2001

Vermeulen: "Als ik Feyenoord was, zou ik meer kiezen voor dynamiek dan voor iemand met ervaring. Je moet voetbal ook niet te ingewikkeld maken. Je hoeft niet veertien jaar gestudeerd te hebben aan de hogeschool voor technisch directeur om dit werk te doen."

Feyenoord moeilijk om voor te werken

Feyenoord-directeur Jan de Jong zal zorgvuldig te werk gaan bij het aanstellen van een nieuwe technisch directeur. De kritiek die er van buitenaf kan komen op de directie is niet mals.

"Feyenoord is heel moeilijk om voor te werken, maar tegelijkertijd is dat ook de uitdaging. Je zit in een rare spagaat. Die spanning en druk maken Feyenoord. Aan de andere kant is dat ook weleens genadeloos hard", zei hij woensdag.

De Jong: 'Voor start nieuwe seizoen technisch directeur'

"Als ik Jan de Jong was, zou ik geen seconde twijfelen om iets met de contacten van Kuijt, Stam en Robin van Persie te doen", zegt Vermeulen. "Het is denk ik goed om in Engeland op huurbasis te gaan winkelen bij de topclubs en samenwerkingsverbanden op te zetten."

Kuijt is oud-speler van Liverpool, Stam van Manchester United en Van Persie van Arsenal en Manchester United.

Dag en nacht met Stam samenwerken

Het feit dat Stam al is aangesteld door Van Geel als de nieuwe trainer kan volgens Baan een probleem zijn. "Dat vind ik heel jammer. Eigenlijk had de nieuwe technisch directeur de nieuwe trainer aan moeten stellen."

Hij sluit af: "Die twee moeten dag en nacht met elkaar samenwerken. Nu moet Stam afwachten wie technisch directeur wordt en de technisch directeur moet beginnen met de gedachte dat Stam niet zijn keuze is. Dat is onzeker."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl