FvD wil dat er geen windmolens meer bijkomen

'Kans dat FvD echt gaat meebesturen in provincie erg klein'

Acht dagen na de Provinciale Statenverkiezingen zijn vandaag bijna alle nieuwe Statenleden geïnstalleerd. Onder hen zijn veel nieuwkomers van Forum voor Democratie.

De partij van Thierry Baudet haalde in één klap 86 van de in totaal 570 zetels in de provincies en is daarmee meteen een belangrijke speler. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland kwam FvD als grootste uit de bus, in de andere negen provincies hoort de partij bij de top-3.

Morgen beginnen in een aantal provincies de formatieonderhandelingen over de vorming van de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten. Naar verwachting zal Forum voor Democratie zijn best doen om coalities met andere partijen te vormen. Maar de kans dat de FvD-Statenleden daadwerkelijk gaan meebesturen, is erg klein, denkt politiek verslaggever Ron Fresen.

Hij was vanmorgen bij de installatie van de Provinciale Statenleden in Zuid-Holland en zag daar "allemaal welwillende mensen die via de politiek resultaat willen bereiken" voor Forum voor Democratie. "Op veel punten zou dat ook kunnen in de provinciale politiek", zegt hij. "Maar er is een diepe scheidslijn met bijna alle andere partijen: het klimaat."

Windmolens

Zo heeft Forum laten weten dat er in provincies waar de partij gaat meebesturen geen windmolens bij mogen komen. Als de partij op dat soort punten geen water bij de wijn doet, wordt de samenwerking lastig, zegt Fresen.

"Windmolens, zonneparken, omschakelen van gas naar andere energie; dat speelt allemaal ook in de provincies. En Forum heeft de verkiezingen onder meer gewonnen met verzet tegen juist dat soort maatregelen. Ze maken er geen breekpunt van, maar de verschillen zijn te groot. De kans dat ze daaruit komen, is erg klein."

Niet bij het landschap

Over breekpunten wil fractievoorzitter Rob Roos het inderdaad nog niet hebben. "We gaan het eerst hebben over de verkenning", zegt hij. "We hebben wel dingen in ons hoofd. Maar die zaken gaan we bij meneer Wiegel aan tafel bespreken."

Hij doelt daarmee op Hans Wiegel, die als informateur is aangesteld. In een toespraak voor de Provinciale Staten liet Roos weten er vertrouwen in te hebben er met de andere partijen uit te komen. Woningbouw, natuurbeleid en wegen zijn daarbij niet de grote hobbels. "Maar windmolens en zonneweides horen niet in ons mooie, Zuid-Hollandse landschap", zegt Roos.

Bekijk hier hoe collega's van andere partijen reageren op de toespraak van Roos:

FvD: klimaatbeleid geen breekpunt

In de Staten van Zuid-Holland wordt gemengd gereageerd op de opstelling van Forum voor Democratie. "Ik ben positief nieuwsgierig, dus we gaat het zien", zegt Jaap Smit (CDA). Berend Potjer (GroenLinks) hoort in de boodschap van voorman Roos echter "het tegenovergestelde van de uitnodiging om een coalitie te vormen."

Fresen denkt dat de partij het ook niet zo erg zal vinden als die "serieus" kan laten zien dat het niet lukt om in de colleges van Gedeputeerde Staten te komen. "Forum deed niet aan de verkiezingen mee voor de provincies, het ging ze om de Eerste Kamer. En nu om het volgende doel: ook de grootste worden bij de Tweede Kamerverkiezingen, die gepland zijn in 2021", zegt hij. "Compromissen sluiten op iets uiterst gevoeligs als het klimaat is veel te riskant voor ze. Dat zou niet uit te leggen zijn aan de kiezers en dan komt dat grotere doel in gevaar."

Misschien dat het bijvoorbeeld in Limburg wel lukt om een college met Forum voor Democratie te vormen. Maar in de meeste provincies zal de partij in de oppositie gaan, voorspelt de politiek verslaggever van de NOS. "De VVD en het CDA zullen dan in de provincies moeten gaan voor samenwerking met GroenLinks, ook een grote winnaar van de verkiezingen. En dat is precies de hoek waar Forum zijn concurrenten graag heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl