Een van de vermoedelijke kapers wordt meegenomen door de politie
NOS NieuwsAangepast

Maltese strijdkrachten heroveren door migranten gekaapt schip

Het koopvaardijschip dat op de Middellandse Zee was gekaapt door bootmigranten, is door speciale strijdkrachten van het Maltese leger onder controle gebracht. Ze hebben het schip naar de haven van de hoofdstad Valletta begeleid, waar de migranten door de politie zullen worden meegenomen voor verhoor.

De politie wil weten wie van de migranten de kaping uitvoerden, zodat zij teruggestuurd kunnen worden naar Libië. Op beelden uit de haven is te zien dat enkele migranten geboeid worden afgevoerd.

De overige migranten gaan de asielprocedure in. Volgens correspondent Mustafa Marghadi wordt daarmee een gevaarlijk precedent geschapen. "Namelijk dat kapen helpt, als sommigen bereid zijn om gearresteerd en gedeporteerd te worden en zich dus in wezen opofferen."

Ze zullen Italië alleen door een verrekijker kunnen zien.

Matteo Salvini, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken van Italië

De bemanning van het Turkse tankschip haalde gisteren meer dan honderd migranten van het water voor de kust van Libië. Toen die doorkregen dat het schip als eindbestemming Libië had en niet Europa, namen ze de controle over. Ze dwongen de kapitein koers te zetten naar Malta.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, noemde dat "het eerste geval van piraterij op volle zee door migranten". Volgens hem zijn het criminelen en is het uitgesloten dat ze in zijn land worden opgevangen. "Ze zullen Italië alleen door een verrekijker kunnen zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl