Afgelopen week was er nog een demonstratie van tegenstanders in Berlijn
NOS Nieuws

De auteurswet maakte het slechtste in de lobbywereld los

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Duizenden e-mails, callcenters die parlementariërs stalken, beschuldigingen van demonstranten die betaald zouden krijgen. De lobby om artikel 13 van de nieuwe auteursrechtenrichtlijn door te voeren of juist tegen te houden kende bijna geen grenzen. Europarlementariërs zijn wel wat gewend, maar zo'n fanatieke lobby zagen ze zelden.

"De belangen zijn heel groot", zegt Juliette Metz 's ochtends in alle vroegte voor het parlement in Straatsburg. Ze is de voorzitter van de belangengroep voor muzikanten in Frankrijk en hartstochtelijk voorstander van de wetgeving. "Muzikanten moeten een eerlijk deel krijgen van het geld dat sites als Facebook en YouTube verdienen. Daar is nieuwe wetgeving voor nodig."

Stortvloed aan informatie

De tegenstanders staan 's ochtends niet voor het parlement, maar hebben de afgelopen maanden wel degelijk van zich laten horen, zegt Peter van Dalen van de ChristenUnie, zelf ook tegenstander.

"Je krijgt honderden mails, telefoontjes, ik heb ook brieven gehad. Het is een stortvloed aan informatie die de mensen je geven", vertelt Van Dalen terwijl hij in een van de barretjes van het parlement nog een amendement schrijft op het auteursrechtenvoorstel. "Ik heb niet de indruk dat Facebook en Google zelf erachter zitten, maar eerder de lobbygroepen voor een vrij internet, die tegen deze wetgeving zijn."

NOS op 3 maakte eerder deze video over waarom er zoveel te doen is rondom artikel 13:

Dit is waarom het internet zich zo druk maakt over artikel 13

In het normaal zo rustige parlement verlopen de debatten vanochtend tumultueus. Voor- en tegenstanders hebben zich ingegraven in hun eigen linies. Als Julia Reda van de Piratenpartij het woord krijgt, kan een groep christendemocraten zich niet inhouden. Ze roepen constant door haar betoog heen, waarin ze vertelt dat ze tegen de nieuwe auteursrechtenregels is.

Die verhitte sfeer komt voort uit die verhitte lobby van de afgelopen tijd. "We zijn talloze keren gebeld door hetzelfde nummer", zegt een medewerker van één van de christendemocratische parlementsleden. "Dan kreeg je telkens iemand anders aan de lijn die zich voorstelde als bezorgde burger. Maar als je even doorvroeg, bleek dat diegene niets van artikel 13 wist. Daar zat echt een organisatie achter."

Ook online kregen parlementsleden van alles naar hun hoofd geslingerd. "Op Twitter was het bijna intimiderend wat er voorbijkwam", zegt Europarlementariër Dennis de Jong (SP). "Mensen van boven de 50 moeten hun mond houden en dat soort flauwekul. Dat is natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar."

Verwijten over en weer

Wat opvalt: beide kampen vinden dat het andere kamp te ver ging in z'n lobby-activiteiten. Marietje Schaake (D66), groot tegenstander: "Het was soms echt agressief, met nare woorden. De voorstanders gaven ook gratis concerten weg om mensen over te halen. Dat kan niet iedereen bieden als lobby-activiteit."

Juliëtte Metz stelt juist dat de tegenstanders de miljoenen van Google en Facebook achter zich hadden. "Ik vind het anti-democratisch, die lobby die van buiten komt, en dat die vooral Amerikaans is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl