NOS Voetbal

Engels international Sterling wil zwaardere straffen voor racisme, UEFA opent onderzoek

Engeland boekte maandagavond in EK-kwalificatiegroep A een klinkende 5-1 zege op Montenegro, maar na afloop ging de meeste aandacht toch niet naar die fraaie prestatie. De tevredenheid in het kamp van de gasten werd ruimschoots overvleugeld door de ergernis over het publiek in het stadion in Podgorica, dat de donkere Engelse spelers herhaaldelijk racistisch bejegende.

Al na zes minuten meldde voetbalcommentator Ian Dennis tijdens zijn liveverslag op BBC Radio 5 dat het hem opviel dat zodra linksback Danny Rose aan de bal was, er racistische liederen vanaf de tribunes klonken. Hetzelfde gebeurde bij balbezit van Callum Hudson-Odoi.

'Onacceptabel'

"Dit is onaanvaardbaar. Hopelijk gaat de UEFA hier goed mee om", reageerde Hudson-Odoi, die sprak van apengeluiden. De Engelse bondscoach Gareth Southgate liet na afloop van de wedstrijd weten dat er bij de Europese voetbalbond melding zal worden gemaakt van de racistische uitingen in Montenegro. "Ik weet heel goed wat ik heb gehoord. Dit kunnen we niet accepteren", aldus Southgate.

Southgate veroordeelt racisme na duel Engeland met Montenegro

De UEFA heeft inmiddels aangekondigd zich te buigen over disciplinaire maatregelen tegen Montenegro. De voetbalbond is een onderzoek gestart naar de gedragingen van de fans tijdens het duel. De zaak dient op 16 mei.

Tevens onderzoekt de Europese voetbalbond een klacht van Chelsea naar aanleiding van incidenten bij het Europa League-duel, twee weken geleden, met Dinamo Kiev. Aanhangers van de Oekraïense club maakten apengeluiden richting Hudson-Odoi. Daarop deed de Londense club zijn beklag.

Schande

De UEFA deelde in het verleden al regelmatig boetes uit wegens racisme in voetbalstadions, maar dat gaat Raheem Sterling niet ver genoeg. "Het is een schande dat dit maar doorgaat. Je kan boetes uitdelen, maar wat helpt dat? Je moet de fans straffen door ze te verbieden naar de wedstrijd te gaan, misschien denken ze dan wel twee keer na voordat ze zoiets doen."

AFP
Marko Jankovic (23) maakt een overtreding op Danny Rose

Sterling had de discriminerende teksten zelf niet gehoord. "Danny attendeerde me erop", zei de donkere sterspeler van Manchester City, die zijn 1-5 in de slotfase vierde door zijn handen achter zijn oren te houden. "Ik wilde laten zien dat er meer nodig is om ons te stoppen. Het enige wat wij kunnen doen, is aandacht vragen voor deze situatie. Het is nu tijd dat de mensen die het voor het zeggen hebben hier paal en perk aan gaan stellen."

Volgende week houdt de UEFA in Londen ook een conferentie om discriminatie in het (Europese) voetbal te bespreken.

Veld af

Southgate kreeg na afloop de vraag voorgelegd of er overwogen was om van het veld te stappen. "Dat is eerlijk gezegd niet bij mij opgekomen", luidde het antwoord. "Ik ben er ook niet zeker van of de spelers dat zouden willen doen. Het zou natuurlijk wel een statement zijn, maar de spelers willen toch vooral voetballen. Het is wel iets om in de toekomst over na te denken."

Overigens kampt het Engelse voetbal ook in eigen land met racisme rond de velden. In december klaagde Sterling na de competitiewedstrijd van City tegen Chelsea over onheuse bejegeningen door enkele Londense voetbalfans. Chelsea reageerde destijds door vier supporters voorlopig niet meer in het stadion toe te laten.

Helpt boete tegen discriminatie? 'Je moet direct punten aftrekken'

Vorige maand was Liverpool-spits Mohamed Salah slachtoffer van racisme tijdens de uitwedstrijd tegen West Ham United. Supporters van de thuisploeg maakten toen oerwoudgeluiden richting de Egyptenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl