Twitter Martin Sellner
NOS Nieuws

Inval bij Oostenrijkse rechts-nationalist om aanslag Christchurch

In het onderzoek naar de aanslag in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is in Oostenrijk een huiszoeking gedaan. De huiszoeking was bij Martin Sellner, leider van de rechts-nationalistische Identitäre Bewegung Österreichs (IBÖ).

Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk wil geen toelichting geven, maar volgens Sellner zelf heeft het te maken met een schenking aan zijn beweging. De donatie werd gedaan door de 28-jarige rechts-extremist die vastzit voor het doodschieten van vijftig moskeegangers, deze maand in Christchurch.

In een zelfgemaakte video op Twitter stelt Sellner dat hij ten onrechte wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij benadrukt dat hij niets te maken heeft met de Christchurch-schutter en diens daad.

De Oostenrijkse activist zegt dat de dader de donatie moet hebben gedaan tijdens de voorbereidingen op zijn aanslag. Volgens Sellner gaat het om een bewuste actie, bedoeld om de IBÖ in zijn val mee te sleuren.

Het geld, volgens hem "een buitensporig hoog bedrag", zal Sellner aan een goed doel schenken. Bij de huiszoeking in Wenen zijn volgens hem onder meer elektronische apparaten in beslag genomen.

De IBÖ van de 30-jarige Sellner pleit onder meer tegen wat de beweging noemt "ongecontroleerde massa-immigratie" en richt zich op het "behoud van de nationale identiteit". Van de verdachte in Nieuw-Zeeland is volgens Oostenrijkse media bekend dat hij afgelopen najaar in Oostenrijk was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl