Rook boven gebouwen in de Gazastrook, waar het Israëlische leger doelen bestookt AFP

Het Israëlische leger is bezig met een bombardement in de Gazastrook. De militaire operatie is een reactie op een raketaanval op Israël vanuit de Gazastrook, waarbij vanochtend zeven mensen gewond raakten. De verwachting is dat het bombardement vannacht doorgaat. Het Israëlische leger zei aan het eind van de avond dat er nog tientallen raketten vanuit Gaza op Israël waren afgevuurd. Israëlische media melden dat een deel is onderschept, andere kwamen in open veld terecht.

Bij de tegenactie zijn tot dusver meerdere gebouwen onder vuur genomen. Onder de getroffen doelen zou ook het kantoor van de leider van Hamas zijn. Over slachtoffers is nog niets bekend. In afwachting van de tegenactie doken vanmiddag al verschillende kopstukken van de Palestijnse beweging onder.

Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de aanval van vanochtend, waarbij een projectiel terechtkwam op een woning in de Israëlische regio Sharon, ten noorden van Tel Aviv. Meteen na de aanval zei de Israëlische premier Netanyahu dat zijn land hard zou terugslaan.

'Raketaanval ging per ongeluk'

Volgens correspondent Arlene Gelderblom is het nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat Hamas achter de raketaanval op Israël zit. "Het is wel opvallend dat er nu via het Egyptische leger berichten van Hamas naar buiten komen, dat het projectiel per ongeluk is afgevuurd. Dat werd ook gezegd toen twee weken geleden raketten vanuit Gaza richting Tel-Aviv werden geschoten."

"Als deze raket inderdaad is afgevuurd vanuit de Gazastrook, zoals het Israëlische leger zegt, is het een van de verst reikende raketten sinds de Gaza-oorlog in 2014", voegde ze eraan toe.

Ontmoeting met Trump

Netanyahu was ten tijde van de aanval in Washington, waar hij een ontmoeting had met de Amerikaanse president Trump. Die zei dat Israël het "absolute recht heeft zichzelf te verdedigen".

De Israëlische premier zou eigenlijk langer in de VS blijven, maar keert vanwege de situatie in zijn thuisland eerder terug. Daarmee geeft hij gehoor aan de oproep van Benny Gantz, zijn belangrijkste politieke tegenstander bij de verkiezingen in Israël over twee weken. Die riep Netanyahu na de raketaanval op naar huis te komen.

STER reclame