Het huis ten noorden van Tel Aviv dat werd geraakt door een raket Reuters

Zeven gewonden bij raketaanval op Israël

time icon Aangepast

Een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket heeft vanmorgen zeven mensen in Israël verwond. Dat melden verschillende persbureaus. De raket kwam terecht op een woning in de Israëlische regio Sharon, ten noorden van Tel Aviv.

Vlak voor de raket de woning raakte, ging het luchtalarm af. Onder de voornamelijk lichtgewonden is een kind. Twee vrouwen zouden er ernstiger aan toe zijn.

Van het huis is niets meer over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Israëlisch huis verwoest na raketaanval

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is de raket afgevuurd door Hamas, dat de Gazastrook controleert. Verschillende Israëlische media schrijven dat er troepenversterkingen naar de grens zijn gestuurd.

"Als deze raket inderdaad is afgevuurd vanuit de Gazastrook, zoals het Israëlische leger zegt, is het een van de verst reikende raketten in ten minste zeven jaar tijd", zegt correspondent Arlene Gelderblom. "Tijdens de Gazaoorlog in 2014 kwamen de raketten tot Tel Aviv en dit dorp, Mishmeret, ligt daar nog eens 20 kilometer boven."

Israel Defense Forces
@IDF
We can confirm that #Hamas is responsible for firing a homemade rocket. It flew a distance of 75 miles across Israel and then destroyed this home:
3 maanden geleden

Premier Netanyahu, die op dit moment op bezoek is in Washington en later vandaag een ontmoeting heeft met president Trump, heeft aangekondigd na die ontmoeting naar Israël terug te zullen keren vanwege de raketaanval. Hij omschreef die aanval als "crimineel" en beloofde "hard terug te slaan".

Als reactie daarop zijn Hamas-leiders volgens getuigen ondergronds zijn gegaan en wordt personeel geëvacueerd uit overheidsgebouwen. Volgens persbureau AP zijn belangrijke wegen naar Gaza afgesloten en zijn er beperkingen voor vissers voor de kust van Gaza.

Tien dagen

De aanval komt tien dagen nadat twee raketten werden afgevuurd op Tel Aviv. Daarbij vielen geen gewonden. Leiders van Hamas zeiden later dat de raketten per ongeluk waren gelanceerd tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Volgens AP is de aanval van vanmorgen nog niet opgeëist, maar lijkt het lastig ook deze lancering af te doen als een vergissing.

De raketaanval komt op een gevoelig moment. Over twee weken zijn er verkiezingen in Israël en premier Netanyahu wil opnieuw worden gekozen. Benny Gantz, de belangrijkste tegenstander van Netanyahu, riep hem vanmorgen op Twitter al op om naar huis te komen.

"De realiteit waarin Hamas Israël tot een gijzelaar heeft veranderd, is ongekend en onpeilbaar", schreef Gantz. "Netanyahu moet nu inpakken en terugkeren naar Israël om deze ernstige escalatie aan te pakken."

Israel Foreign Ministry
@IsraelMFA
More footage from @Mdais emergency responders who arrived at the seen to provide treatment to those injured by the rocket which was fired from #Gaza and hit a village in central Israel's Sharon region.
3 maanden geleden

STER Reclame