In Tel Aviv is het raketwaarschuwingssysteem afgegaan. Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit Gaza twee raketten afgevuurd. Het is nog onduidelijk wie achter de aanval zit. Hamas, dat de Gazastrook controleert, ontkent alle betrokkenheid.

In eerste instantie werd gemeld dat één van de projectielen was onderschept, maar het leger zei later dat er geen raketten zijn neergehaald. Premier Netanyahu, die ook minister van Defensie is, is voor spoedoverleg bijeen met de legertop en veiligheidsdiensten.

"De kans is groot dat er vannacht een vergeldingsactie komt door het Israëlische leger. We moeten afwachten of het daarbij blijft of dat dit misschien leidt tot een grotere escalatie", zei correspondent Arlene Gelderblom in het tv-programma Nieuwsuur.

Zeer uitzonderlijk

Het is hoogst uitzonderlijk dat het waarschuwingssysteem afgaat in Tel Aviv, omdat de stad zelden doelwit is van raketten. De laatste keer dat er zo'n aanval was op Tel Aviv, was tijdens de Gaza-oorlog van 2014.

Volgens Israëlische media zijn er geen gewonden gevallen door de twee raketten die vanavond zijn afgevuurd. Ook zou er geen schade zijn aan gebouwen.

Op deze beelden, verspreid door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, zou een onderscheppingspoging te zien zijn:

Volgens Palestijnse media heeft Hamas belangrijke gebouwen van de beweging op de Gazastrook ontruimd. Zo zou de beweging zich voorbereiden op een mogelijke vergeldingsaanval van Israël in Gaza. Ook zou een Egyptische delegatie die daar is voor vredesbesprekingen zijn gevraagd te vertrekken.

STER reclame