Verkiezingsuitslag Thailand mogelijk pas over een week bekend
Er is nog altijd geen volledige uitslag van de verkiezingen in Thailand, gisteren. Zowel de de pro-juntapartij van premier Prayuth Chan-ocha als de oppositiepartij Pheu Thai zeggen dat ze hebben gewonnen en klaar staan om een nieuwe regering te vormen.
De definitieve uitslag kan nog wel een week op zich laten wachten. "Maar zelfs als de pro-juntapartij de grootste is, zal het verschil met de nummer twee marginaal zijn. Dat betekent dus dat wie er ook wint moet gaan praten met andere partijen en een coalitie gaan vormen", zegt correspondent Michel Maas.
"Maar er zijn veel democratische partijen die absoluut niet met de militairen samen willen werken en omgekeerd geldt dat ook voor samenwerking met Pheu Thai."
Gisteravond was al te zien dat er geen duidelijke winnaar van de verkiezingen is. "De uitslagen maakten rare sprongen", zegt Maas. "De ene keer stond de pro-juntapartij die premier Prayuth Chan-ocha steunt aan kop, daarna werd het weer een oppositiepartij en dat ging heen en weer." Ook bleek volgens Maas de opkomst ineens geen 80 procent zoals steeds werd gezegd, maar 66 procent.
Vermoedens
Internet staat intussen bol van de berichten over onregelmatigheden tijdens de verkiezingen en vermoedens dat er met de uitslag is geknoeid. "Er is een stembureau waar 200 procent van de kiezers kwam opdagen. Bij een ander stembureau is driekwart van de stemmen blanco of ongeldig verklaard. En tijdens het tellen van de stemmen viel op veel plekken het licht uit, zodat geteld moest worden bij het licht van zaklampen."
De kiescommissie heeft deze onregelmatigheden niet bevestigd en moet daar onderzoek naar doen, zegt Maas. "Maar een goede indruk maakt het niet. Zeker niet als je ziet dat de kiescommissie de bekendmaking van de uitslag maar voor zich uit blijft schuiven."
"Dat het niet helemaal zou kloppen was eigenlijk al voor de verkiezingen bekend. De militaire junta heeft de grondwet en kieswet aangepast en een nieuw kiessysteem ingevoerd met als doel de grote oppositiepartijen bij de macht weg te houden en zelf aan de macht te blijven. Dat lijkt nu te gaan werken", zegt Maas.
Kandidaat-premier
Het Thaise koningshuis heeft zich de afgelopen tijd twee keer met de verkiezingen bemoeid. In februari verhinderde de koning dat zijn zus kandidaat-premier zou worden en werd de partij die haar naar voren schoof, een belangrijke oppositiepartij, afgeschaft.
"Vlak voor de verkiezingen riep de koning de Thai op een goede leider te kiezen. Hij vertelde dat niet alle mensen van nature goed zijn en ook niet ineens goede mensen worden als ze gekozen zijn tot leider. Dat leek een verkapt stemadvies voor de leiders die er nu zitten", zegt Maas. "Alles wat het koningshuis zegt, is heel belangrijk voor de Thai."