NOS
NOS Nieuws

In West Virginia zijn Trump-kiezers moe van de samenzweringstheorieën

  • Floor Schoonebeek

    redacteur Washington

  • Floor Schoonebeek

    redacteur Washington

In de Verenigde Staten werd vandaag op veel plekken met belangstelling gewacht op de conclusies van speciaal aanklager Mueller. Hoe wordt dat onderzoek besproken in gebieden waar veel mensen op Trump stemden, zoals in West Virginia?

Enkele uren voordat de conclusies bekend werden brengt een jongetje met zijn volle gewicht, samen met wat hulp van zijn vader, de kerkklok langzaam in beweging. Als iedereen eenmaal zit in de Viola Church krijgt hij een aai over de bol: "Good job!"

De kerk in het dorpje Fairmont, West-Virginia, vormt een groot onderdeel in het leven van deze mensen. Door de grote afstanden is dit de plek voor vriendschappen. Ze halen er hun nieuws vandaan en samen vormen ze er hun kijk op Amerika en de wereld. West-Virginia koos met 68% van de stemmen massaal voor Trump.

Is er iemand jarig?", vraagt Jim Jastrebski. Het is het enige stille moment van de dienst. "Nee? Niemand? Nou, dan zingen we niet. Volgende zondag weer een kans." De Vietnam-veteraan die liefkozend 'Big Jim' wordt genoemd in het dorpje Fairmont, West-Virginia, opent elke dienst met wat lokaal en nationaal nieuws. Hij bidt voor de president en de volksvertegenwoordigers.

Het blijkt de broodnodige opwarming voor de dienst van pastoor Scott Krepps die meteen in de vijfde versnelling begint. Hij loopt rond, zet stemmetjes op, trekt soms een sprintje en gebruikt zijn armen als hij op luide toon en met veel tempowisselingen vertelt.

De Nederlandse Inez Hill zit daar in de Viola Church. Ze vertrok 32 jaar geleden naar Amerika, waar ze woont met haar Amerikaanse man Robb. Beiden stemden op Trump. "Hij is hoe zeg je dat in het Nederlands? unpredictable," onvoorspelbaar, legt Inez uit. "Dat lijkt eng, maar ik vind het wel mooi. Hij heeft geen geld meer nodig en is daardoor niet goed te beïnvloeden. Dat kan erg effectief zijn."

'Ze zullen Trump niet laten gaan, de focus zal veranderen'

Ze hoopt dat iedereen zich kan neerleggen bij de uitkomsten. "Het is belangrijk om het hele onderzoek openbaar te maken. Het is ons recht om alles te weten als burgers."

De hang naar transparantie is ingegeven door haar mening over de media: "Als ik twee verschillende zenders kijk, worden er totaal verschillende dingen gezegd over hetzelfde onderwerp. Daarom wil ik het rapport lezen om zelf te kunnen oordelen." Inez vindt het vreemd dat de minister bepaalt wat er naar buiten komt. Zelf zou ze die verantwoordelijkheid bij het Hooggerechtshof leggen, aangezien de hoge rechters neutraal moeten werken.

Sinds het aantreden van Trump lopen er onderzoeken naar de president. Inez' man Robb hoopt vooral dat de resultaten rust in de tent brengen. "Al twee jaar lang gaat het alleen over wat hij gedaan zou hebben. Er is nog geen moment geweest dat hij zich alleen maar hoefde te focussen op regeren."

Terug naar de dienst. Op de achterste bank zit een blonde dame. "Kijk, deze agent is mijn man," fluistert Laura trots. Ze pakt een krantenartikel uit haar tas over een agent die iemand aanhield met meer dan 4000 dollar aan heroïne op zak. Haar gefluister wordt overstemd door de joelende dominee: "Waar is het Christelijke lef mensen? Weet je wat we moeten doen met ons geld? Geen schone naalden kopen. Laten we er kerken van bouwen!" Een man in de zaal is het met hem eens en gooit er een "amen!" uit.

NOS

God bepaalt

Na de dienst vertelt Laura hoe zij naar het Mueller-onderzoek kijkt. "Natuurlijk mag hij Trump onderzoeken. Het is interessant, maar het maakt mij niet uit wat er naar boven komt. Uiteindelijk is God de persoon die bepaalt of Trump goed of fout is."

Robb Hill staat op de parkeerplaats voor de kerk, klaar om naar huis te gaan. Hij ziet het positieve in van de vele onderzoeken naar Trump: "Het gaat ervoor zorgen dat Republikeinen en conservatieven zorgen dat hij een tweede termijn krijgt. En dat vind ik natuurlijk helemaal goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl