Veerkrachtig Oranje moet in slotminuut toch nog buigen voor Duitsland

Het Nederlands elftal staat na het behalen van de halve finales van de Nations League en de 4-0 zege op Wit-Rusland bij de start van de EK-kwalificatie weer met beide benen op de grond. In Amsterdam werd met 3-2 verloren van Duitsland.

Nico Schulz maakte in de 90ste minuut het winnende doelpunt, nadat Nederland na rust via Matthijs de Ligt en Memphis Depay knap een 0-2 achterstand had omgebogen in een 2-2 stand.

Oranje nu derde in de poule

De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena - precies drie jaar na het overlijden van de legendarische nummer 14 - was de tweede in de kwalificatiereeks voor het EK van 2020. Omdat Noord-Ierland weer won, is Oranje nu derde in de poule. De nummers een en twee gaan naar het EK.

Stand EK-kwalificatiegroep C

Noord-Ierland 2-6 (4-1)
Duitsland 1-3 (2-3)
Nederland 2-3 (6-3)
Estland 1-0 (0-2)
Wit-Rusland 2-0 (1-6)

Oranje had in de beginfase geen vat op de beweeglijke Leory Sané en Serge Gnabry. Jasper Cillessen moest al in de tweede minuut optreden bij een schot van Gnabry. Dat pakte hij nog, maar even later was de keeper kansloos. De Ligt gleed weg, Sané rondde fraai af.

Ryan Babel kreeg in drie minuten tijd twee enorme kansen om de schade snel te repareren; hij vuurde twee keer recht op Manuel Neuer. Duitsland moest terug, maar deelde via Gnabry voor rust nog een dreun uit. Hij krulde de bal in de verre kruising.

De Ligt en Depay laten Oranje juichen

Met Steven Bergwijn voor Babel begon Oranje feller aan de tweede helft. Met succes: De Ligt bracht met een rake kopbal (zijn eerste interlandgoal) de hoop terug. De druk nam daarna toe.

Duitsland kwam er nog amper uit en Depay vond knap een route door het volle strafschopgebied: 2-2.

Met nog een kwart wedstrijd te gaan leek winst weer binnen handbereik. De jacht op de tweede overwinning in de EK-kwalificatie werd ingezet, maar het beste was er ook bij Nederland af.

In de slotminuten kreeg Oranje het lid op de neus. Schulz bezorgde Duitsland na een snelle uitbraak alsnog de zege. En uitgerekend hij droeg vanavond rugnummer 14.

Programma

De volgende wedstrijd van Oranje is de halve finale van de Nations League op 6 juni tegen Engeland. De EK-kwalificatiereeks gaat begin september verder met de uitwedstrijd tegen Duitsland.