NOS Voetbal

Voetbalwereld staat stil bij sterfdag Cruijff: 'Voor altijd in gedachten'

Op 24 maart 2016, vandaag drie jaar geleden, overleed Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd.

Dat de legendarische nummer veertien nooit vergeten wordt, moge duidelijk zijn. Op de dag van het EK-kwalificatieduel Nederland-Duitsland (vanavond om 20.45 uur in de Johan Cruijff Arena) herdenkt de voetbalwereld één van de beste spelers ooit.

Zo bedankt Jordi Cruijff zijn vader voor de liefde die hij van hem heeft gekregen. Ook schrijft hij dat Cruijff senior voor altijd zijn held is.

Ook Ajax en FC Barcelona, de clubs waar Cruijff zijn grootste successen vierde, staan op hun Twitterpagina stil bij de sterfdag van hun icoon. De Catalaanse club maakte een fraaie video met als titel 'Johan Cruyff, always in our minds'.

Bij de jeugdopleiding van Barcelona, de club waar Cruijff tussen 1973 en 1978 als speler actief was en later als trainer (1988-1996) terugkeerde, werden er ook de hele week lezingen gehouden over Cruijff en zijn visie op het voetbal.

Guillermo Amor en Jordi Roura, die nog onder Cruijff bij Barça speelden, vertelden de jeugdspelers wat de Nederlander voor de club heeft betekend en waarom het tweede stadion in Barcelona naar hem vernoemd is.

De Johan Cruyff Foundation, de stichting die door 'El Salvador' in 1997 werd opgericht om kinderen (met een beperking) de mogelijkheid te geven om te sporten, eert Cruijff met een geanimeerde video.

Op het Javaplein in Amsterdam-Oost heeft een kunstenaar een glas-in-loodraam van Cruijff gecreëerd bij een tramhalte. De locatie is niet geheel toevallig een halte waar tramlijn 14 stopt.

Oranje-international Jackie Groenen, voor wie Cruijff haar grote voorbeeld is, post op haar Instagrampagina een foto van Cruijff en Willem van Hanegem. De middenveldster, die zelf met nummer 14 speelt, schrijft dat de Ajacied voor altijd de beste is.

Ook de wereldvoetbalbond FIFA herdenkt de onnavolgbare dribbelaar.

Oud-voetbaltrainer Aad de Mos deelt via zijn account een foto met Cruijff op het trainingsveld van Ajax. De twee werkten begin jaren tachtig succesvol samen bij de Amsterdamse club. Cruijff als routinier, De Mos als beginnend trainer.

Ook een aantal kunstenaars eren Cruijff.

De Ziggo Dome, op een steenworp afstand van het Johan Cruijff Stadion, kleurde drie jaar terug oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl