1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Britse ministers van plan om Theresa May te vervangen'

De Britse premier Theresa May krijgt te maken met een paleisrevolutie, meldt de parlementair redacteur van The Sunday Times, Tim Shipman. Zeker elf ministers zijn van plan om haar af te zetten en een interim-premier aan te wijzen die de brexit verder moet afhandelen, twittert hij.

Hij citeert een niet bij naam genoemde minister die over May zegt: "Het eind is nabij. Ze zal binnen tien dagen weg zijn." Ook andere Britse kranten schrijven over een aanstaande 'staatsgreep' om May aan de kant te schuiven.

Als kandidaat om als interim het kabinet te gaan leiden wordt Mays vicepremier David Lidington genoemd. Lidington zelf ontkent. "Ik heb grote bewondering voor de manier waarop ze haar werk doet", zegt hij. Andere namen die vallen zijn die van milieu-minister Michael Gove en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Ook minister van Financiën Hammond spreekt tegen dat ministers May aan de kant willen zetten. Het aanstellen van een nieuwe leider lost volgens hem de brexit-crisis niet op. Hij verdedigde opnieuw de brexit-overeenkomst die May eind vorig jaar met de Europese Unie sloot, ook al is die volgens hem niet volmaakt. Mocht dit akkoord komende week in het Lagerhuis opnieuw worden verworpen, dan moet het parlement volgens Hammond duidelijk maken wat het wél wil.

"Dit is wat de kranten schrijven, maar de ministers zeggen voor de camera van niks te weten. Dat geeft wel aan hoe lastig, maar ook hoe spannend de situatie is", zegt correspondent Tim de Wit. "Wat er nu gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. Want May zelf gaat erover of ze stopt."

Het lijkt wel of crisis hier het nieuwe normaal is geworden.

correspondent Tim de Wit, Londen

De Wit kan zich voorstellen dat May na deze signalen zelf haar conclusies trekt en opstapt, maar dan onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat haar tegenstanders dan wel met de deal instemmen. "Het wordt hoe dan ook weer een spannende week," zegt De Wit, "Het lijkt wel of crisis hier het nieuwe normaal is geworden".

Dat menen ook partijgenoten van May in het Lagerhuis. Ze zeiden tegen de BBC dat het uittredingsakkoord dat May met de EU sloot op meer steun kan rekenen als May plaatsmaakt voor een andere premier. Downing Street ontkent dat May kan worden overgehaald om plaats te maken.

Onhandig maar plichtsgetrouw

Onder normale omstandigheden was Theresa May allang afgetreden, concludeerde The Times vorige week. Ze wordt gekenschetst als onhandig maar plichtsgetrouw in haar herhaalde pogingen om haar brexit-akkoord door het parlement te loodsen.

Niet alleen ministers vinden kennelijk dat er een eind moet komen aan haar geworstel met de materie. Honderdduizenden Britten gingen vandaag de straat op om te protesteren. Ze eisten een nieuw referendum over de brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl