Een kat loopt langs een verwoest gebouw in Sousa, een dorp bij Baghouz
NOS Nieuws

VS: IS in Syrië is zijn laatste restjes terrein kwijt

Islamitische Staat is in Syrië voor "100 procent" verslagen, meldt het Witte Huis in Washington. Volgens woordvoerder Sarah Sanders heeft de terroristische groepering geen territorium meer. Ze liet journalisten een kaart van Irak en Syrië zien waarop de laatste restjes kalifaat zijn uitgewist.

Volgens Sanders is president Trump door het Pentagon op de hoogte gesteld, terwijl hij in het regeringsvliegtuig Air Force One op weg was naar Florida. Trump heeft de afgelopen weken al enkele malen verklaard dat IS is verslagen, maar hij werd telkens door zijn eigen medewerkers tegengesproken.

De door de Amerikanen gesteunde oppositiebeweging Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft wekenlang gestreden om de laatste IS-enclave Baghouz in het oosten van Syrië.

De SDF zelf meldde vandaag nog dat de strijd aanhoudt. Enkele IS-strijders zouden zich nog in de buurt van Baghouz verborgen houden en weigeren zich over te geven. Ook anderen signaleren dat er nog wordt gevochten, zoals een verslaggever van CNN die ter plekke is:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl