EPA

In Groot-Brittannië wordt steeds meer getwijfeld of premier May een derde nederlaag bij een stemming over haar brexit-deal wel overleeft. Dat zegt correspondent Tim de Wit, die voorspelt dat May wederom een lastige periode tegemoet gaat.

Volgende week stemt het Britse Lagerhuis mogelijk voor de derde keer over de brexit-deal van May. De eerste twee keer werd de overeenkomst met een flinke meerderheid weggestemd.

Mocht het akkoord dit keer wel worden goedgekeurd, dan is de brexit op 22 mei een feit, zo bepaalde de EU gisteren na uren vergaderen. Dan is er voldoende tijd om de brexit ordelijk af te handelen, aldus De Wit. Maar als de deal weer strandt in het parlement, krijgen de Britten slechts tot 12 april om een ander akkoord door het Lagerhuis te krijgen.

'Enorm lastig parket'

Volgens De Wit heeft de EU met dat relatief korte uitstel de duimschroeven aangedraaid bij de Britse parlementariërs om voor te stemmen. "Want ze lijken bij de EU ook wel te beseffen dat May in een enorm lastig parket zit."

Hij vraagt zich alleen af of de parlementariërs voor die druk zullen zwichten: "Aan de ene kant heb je in Mays partij de hardliners die het liefst geen deal willen. Die denken: als we het tot 12 april frustreren, krijgen we onze zin."

"Aan de andere kant heb je de oppositie die met het uitstel ruimte ziet om toch een andere brexit door het parlement te krijgen. Dus het zal heel moeilijk worden voor May om die derde stemming wel te winnen."

Rutte: 'Kans op ordelijke brexit is groter geworden'

Als de brexit-overeenkomst voor de derde keer wordt weggestemd, heeft het parlement dus nog twee weken om met een ander, nieuw plan een no-deal-brexit te voorkomen.

De Wit: "Een meerderheid van het Lagerhuis is voor een langdurig uitstel van de brexit. Maar dan moeten ze er voor 12 april wel samen uit zien te komen. Lukt dat niet - of gaat de EU niet akkoord - dan is er op 12 april alsnog een no-deal-brexit."

Eerder deze week benadrukte voorzitter van het Lagerhuis John Bercow nog dat Mays brexit-deal niet voor de derde keer in stemming gebracht mag worden. De verwachting is dat hij nu wel akkoord gaat met die stemming, omdat de situatie anders is na het EU-overleg.

STER reclame