Zaid Mustafa verloor zijn vader en broer
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Nieuw-Zeelanders bij vrijdaggebed getroffen moskee

Een week na de aanslagen in Christchurch hebben duizenden Nieuw-Zeelanders het vrijdaggebed bijgewoond bij de Al Noor-moskee. Het gebed werd ook live uitgezonden op radio en tv.

Vorige week schoot terrorist Brenton Tarrant in twee moskeeën, waaronder de Al Noor-moskee, vijftig mensen dood. Het vrijdaggebed werd in het park ertegenover gehouden. Daar waren grote tapijten neergelegd, waarop de gelovigen konden bidden. Het gebed werd gevolgd door twee minuten stilte.

Uit solidariteit droegen veel niet-moslima's bij het vrijdaggebed een hoofddoek:

Aanslag Nieuw-Zeeland herdacht tijdens vrijdaggebed

Vooraan zat een van de moskeebezoekers die door Tarrant werden verwond in een rolstoel van het ziekenhuis. Premier Ardern was ook aanwezig. "Nieuw-Zeeland rouwt met jullie. Wij zijn één", zei ze in een toespraak.

De imam van de Al Noor-moskee, Gamal Fouda, bedankte Nieuw-Zeelanders voor hun steun van de afgelopen week. "Deze terrorist wilde ons land uit elkaar trekken met een boosaardige ideologie. In plaats daarvan hebben we laten zien dat Nieuw-Zeeland onbreekbaar is."

"Onze harten zijn gebroken, maar wij zijn zelf niet gebroken. Wij leven, wij zijn samen en vastberaden om ons door niemand uit elkaar te laten drijven", zei de imam.

De nationale aandacht voor het vrijdaggebed maakte diepe indruk op aanwezige moslims. "Toen ik aankwam in Christchurch voelde ik meteen de liefde", zei Fahim Imam, die in de stad is opgegroeid en speciaal voor het gebed terugkeerde. "Ik ben nog nooit zo trots geweest om moslim te zijn, of kiwi. Ik ben heel blij dat ik mezelf Nieuw-Zeelander kan noemen."

 • AFP
  Gelovigen bidden op een tapijt in het park tegenover de Al Noor-moskee
 • AFP
  Vooraan zat een van de moskeebezoekers die door Tarrant was verwond in een rolstoel van het ziekenhuis
 • Reuters
  Mensen zoeken troost bij elkaar
 • Reuters
  De imam Gamal Fouda spreekt duizenden Nieuw-Zeelanders toe

Na de dienst in de moskee werden op een moslimbegraafplaats in de stad 26 slachtoffers van de aanslag begraven, eveneens onder belangstelling van duizenden mensen. Ook het jongste slachtoffer, de 3-jarige Mucaad Ibrahim, werd vandaag begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl