Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

'Omstreden Britse prediker hield bijeenkomsten op Cornelius Haga Lyceum'

Een omstreden Britse prediker heeft in het geheim bijeenkomsten gehouden op het Cornelius Haga Lyceum. En de leiding van de Amsterdamse islamitische school heeft een Tsjetsjeense terreurbeweging gefinancierd. Dat staat in een vertrouwelijk ambtsbericht van de AIVD, dat is ingezien door NRC.

Het AIVD-bericht uit januari was de aanleiding voor burgemeester Halsema om het schoolbestuur twee weken geleden dringend te vragen om op te stappen. Ook bevroor ze subsidies totdat het bestuur en de schoolleiding zouden zijn vertrokken. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg uitte toen ook zijn zorgen over het Haga, omdat leerlingen volgens hem beïnvloed worden door leraren die contact hebben met terroristen.

Tot nu toe was onduidelijk waarop de zorgen van Halsema en Aalbersberg waren gebaseerd. De AIVD schrijft in het ambtsbericht dat de Britse salafistische prediker Haitham al-Haddad "heimelijke bijeenkomsten" heeft verzorgd op de school. Haddad lag in 2012 onder vuur in Nederland nadat hij onder meer had gezegd dat afvalligen de doodstraf verdienen en overspelige vrouwen dolgraag naar een islamitische staat willen reizen om daar gestenigd te worden.

Ontkenning

Haga-directeur Soner Atasoy doet het NRC-artikel tegen de NOS af als indianenverhalen. Hij zegt dat de AIVD geen bewijs tegen de school heeft en daarom maar informatie naar de media is gaan lekken. "Al-Haddad is hier een keer geweest voor een kop koffie, net als vele andere moslims die ik hier weleens heb ontvangen."

In het AIVD-bericht staat verder dat Atasoy en zijn broer, die beleidsmedewerker is op de school, de baas van een Tsjetsjeense terreurbeweging beschouwen als "hun leider". Ook hebben de broers volgens dat bericht contact met Belgische leden van deze terreurgroep, het Kaukasus Emiraat, en geven ze de organisatie geld. Atasoy ontkent dit allemaal.

De AIVD waarschuwt ook dat de schoolleiding nauw contact heeft met enkele salafistische voormannen, onder wie de Turkse imam Abdullah Özütürk. Die gaf les aan jongeren die later uitreisden naar Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl