Jeffrey Herlings
NOS Sport

Herlings moet van team afzien van overstap naar Amerikaans circuit

Motocrosser Jeffrey Herlings moet afzien van een overstap naar het AMA outdoor-kampioenschap, de lucratieve Amerikaanse tegenhanger van de MXGP. Herlings mikt 'gewoon' op een rentree in de MXGP, zegt Joël Smets, sportdirecteur bij Herlings' ploeg KTM.

De 24-jarige regerend wereldkampioen is herstellende van een voetbreuk en zijn revalidatie gaat nog zeker een maand duren. Een nieuwe wereldtitel heeft hij al uit zijn hoofd gezet, zo liet Herlings anderhalve week geleden blijken.

Om niet alleen voor losse zeges te rijden, had de motocrosser kunnen kiezen voor een Amerikaans avontuur. Het seizoen begint daar pas op 18 mei.

"Dat is inderdaad een optie. Ik sta er zeker voor open. Maar alleen als ik dan weer helemaal fit ben, me goed kan voorbereiden én in staat ben om voor de titel te rijden", zei Herlings daar op 11 maart nog over.

Herlings: 'Zeker een optie om in Amerika te rijden'

Over een eventuele overstap werd woensdag met KTM gesproken in Oostenrijk, waar het team de thuisbasis heeft, maar daar bleek dat het plan op weinig enthousiaste reacties kon rekenen. "In het contract van Jeffrey is alleen het WK in de MXGP opgenomen. Meedoen aan het MX-circuit in Amerika was een wens, een idee", aldus Smets.

"KTM heeft daar echter al twee troeven aan de start, de Amerikaan Cooper Webb en de Fransman Marvin Musquin. Nog een rijder daarbij zou voor onnodige rivaliteit zorgen. Liever zien we hem naast Tony Cairoli in de MXGP."

Tevens vindt KTM het medisch niet verantwoord. "We kennen de gedrevenheid van Jeffrey en willen geen risico's nemen. In het verleden heeft hij daarin fouten gemaakt en we vinden dat we hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen."

Ambities

Maandag gaat Herlings naar België voor röntgenfoto's van zijn voet. "We verwachten hem eind april weer op de motor, maar plakken geen datum op zijn rentree", aldus Smets. "Dat zal dan ook een rentree zijn waarin hij moet rijden met minder ambitieuze doelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl