Jeffrey Herlings
NOS Sport

Zelfkritische Herlings zet WK-titel uit z'n hoofd: 'Voelt als falen'

Motorcrosser Jeffrey Herlings zal nog minstens drie grand prixs aan zich voorbij moeten laten gaan. Het herstel van zijn gebroken voet verloopt voorspoedig, maar gaat zeker nog tot eind april duren. "Er kan dus een groot kruis door die wereldtitel", concludeert de regerend wereldkampioen in de MXGP.

Toch overheerst er vooral opluchting bij Herlings. Zijn artsen hebben hem maandag verteld dat de complexe breuken in zijn rechtervoet niet voor blijvende schade zullen zorgen.

Herlings: "Het was echt lelijk gebroken. Zo erg dat het maar de vraag was of het wel helemaal goed ging komen. Voor mij is het nu dus het belangrijkste dat het goed herstelt, want ik wil mijn voet nog langer gebruiken. En ik mag in mijn handjes knijpen dat het me in totaal slechts drie maanden gaat kosten."

'Voelt als falen'

Dat neemt niet weg dat Herlings er flink van baalt dat hij opnieuw door blessureleed een aanzienlijke kans op een wereldtitel in rook ziet opgaan. Bovendien knaagt ook het gevoel dat hij er zelf volledig verantwoordelijk voor is.

"Het was mijn eigen fout. Ik ben zelf gevallen en kan niemand wat verwijten. Mensen zeiden dat ik misschien wat minder hard moest trainen, maar ik ben toch doorgegaan. En soms gaat dat ook goed, want vorig jaar leverde dat 17 zeges op in 19 races."

"Maar het is nu alsof ik de sinaasappel helemaal heb uitgeperst en daardoor weer een wereldtitel heb vergooid. Dat voelt als falen. Ik ben er in ieder geval niet trots op."

Herlings: 'Zeker een optie om in Amerika te rijden'

Een precieze datum voor zijn rentree durft Herlings niet te noemen, maar in het gunstigste geval stroomt hij begin mei weer in tijdens de vijfde race van het seizoen.

"Het is lastig om te accepteren dat ik dan alleen maar meedoe voor dagsuccessen en het zal moeilijk worden om me te motiveren voor races zonder hoofddoel."

'Amerika een optie'

Logisch dus dat Herlings om zich heen is gaan kijken en mogelijk toch een manier heeft gevonden om in 2019 nog te kunnen strijden om een wereldtitel. Niet in de MXGP, maar in de AMA Nationals.

Dat is de Amerikaanse tegenhanger van de MXGP. Zowel sportief als commercieel is dat interessant. En niet onbelangrijk: het seizoen begint pas op 18 mei.

"Dat is inderdaad een optie. Ik sta er zeker voor open. Maar alleen als ik dan weer helemaal fit ben, me goed kan voorbereiden én in staat ben om voor de titel te rijden."

Goedkeuring nodig

In dat rijtje voorwaarden ontbreekt nog een cruciaal punt: zijn werkgever KTM moet ermee instemmen. Die goedkeuring is niet vanzelfsprekend, want dat team heeft al twee titelkandidaten in de AMA Nationals ingeschreven, die vermoedelijk niet op concurrentie uit eigen stal zitten te wachten.

"Komende week hebben we in Oostenrijk gesprekken met het team. Dit is een van de scenario's die besproken zal worden. Maar pas later hakken we de knoop door", aldus Herlings.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl