Italiaanse politie 'kon massamoord in bus op scholieren voorkomen'

time icon Aangepast
Reuters

Zo'n 40 minuten lang verkeerden ze in doodsangst: de scholieren die in de buurt van Milaan in een bus werden gegijzeld door de chauffeur. Hij dreigde het voertuig in brand te steken en riep dat niemand het zou overleven. Uiteindelijk stak de man de bus inderdaad in brand, maar alle inzittenden konden op tijd in veiligheid worden gebracht.

Daar zag het eerst niet naar uit, vertelt een jongen aan La Repubblica. "We waren allemaal ongelooflijk bang, omdat de chauffeur op de vloer al een blik benzine had geleegd." De jongen was een van de 51 leerlingen van de middelbare school die samen met hun begeleiders in de bus zaten. "Hij zei dat de begeleiders ons moesten vastbinden en pakte onze telefoons af, zodat we de politie niet konden bellen."

De dader is een 47-jarige Italiaan van Senegalese afkomst. Hij heeft volgens de politie gezegd dat hij een bloedbad wilde aanrichten als protest tegen het vluchtelingendrama op de Middellandse Zee. "Hij bleef maar zeggen dat mensen sterven in Afrika en dat dat de schuld is van Di Maio en Salvini (vicepremiers van Italië, red.)", zegt een meisje dat ook in de bus zat tegen persbureau ANSA.

De bus brandde helemaal uit:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Buschauffeur steekt schoolbus in brand

De man beval de begeleiders om de scholieren vast te binden. Zij deden dat expres niet helemaal goed. Toen de chauffeur de telefoons van de tieners in beslag nam, viel er een op de grond. Een van de leerlingen kon vervolgens de touwen om zijn handen verder losmaken en de politie bellen.

De chauffeur zou vervolgens geprobeerd hebben om met de bus een nabijgelegen vliegveld te bereiken. De politie onderschepte de bus in de buitenwijken van Milaan en bracht het voertuig tot stilstand langs de kant van de weg. Vervolgens hielden twee agenten de chauffeur bezig. Die had al een aansteker gepakt en dreigde de benzine op de vloer van de bus in brand te steken.

'Een wonder'

Andere agenten sloegen twee ruiten in aan de achterkant van de bus en haalden de inzittenden eruit. Dat lukte maar net op tijd: toen de evacuatie nog bezig was, stak de chauffeur het voertuig in brand. Uiteindelijk raakte niemand gewond. Een paar leerlingen werden in het ziekenhuis behandeld voor schrammen die ze opliepen toen ze door de achterruit naar buiten klommen.

Een woordvoerder van de Italiaanse justitie zegt dat de chauffeur wordt aangeklaagd voor ontvoering, poging tot massamoord, brandstichting en mogelijk ook terrorisme. Volgens de woordvoerder is door het snelle optreden van de politie een massamoord voorkomen. "Zo'n politieactie zie je normaal alleen in actiefilms. Het is een wonder dat iedereen het heeft overleefd."

STER Reclame