Donald Tusk en Theresa May EPA

Alleen als het Britse Lagerhuis volgende week akkoord gaat met de brexitdeal van premier May, gaan de EU-lidstaten akkoord met een kort uitstel van de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Dat heeft Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, bekendgemaakt na overleg met premier May.

May vroeg Brussel vanmorgen schriftelijk de brexit op te schorten van 29 maart naar 30 juni. Ze hoopt in de tussentijd een meerderheid in het Lagerhuis achter haar brexitdeal te krijgen. De afspraken tussen May en Brussel zijn al twee keer met overmacht weggestemd door het Britse parlement.

De oppositie voelt zich door het korte uitstel voor het blok gezet:

'Britse oppositie woedend over kort uitstel brexit'

Op scherp

Tusk zet de zaak op scherp met zijn voorwaarde dat het Britse parlement nu wél akkoord gaat; als de deal opnieuw wordt weggestemd dreigt het VK volgende week vrijdag zonder afspraken de EU te verlaten, de zogenoemde no deal-brexit.

Overigens heeft Lagerhuisvoorzitter Bercow eerder deze week gezegd dat de brexitdeal niet zonder significante veranderingen opnieuw in stemming gebracht mag worden.

Tusk liet nogmaals weten dat de afspraken tussen Brussel en premier May onder geen voorwaarde worden opengebroken voor wijzigingen.

In Westminster staat de zaak nu onder hoogspanning. May overlegt de komende uren met de oppositie en met de hardline brexiteers. Mogelijk komt ze daarna met een verklaring.

May heeft eerder benadrukt dat uitstel tot 30 juni het maximaal haalbare is voor haar. Ze waarschuwt dat een langer uitstel kan leiden tot afstel van de brexit.

Morgen EU-top

Tusk zit morgen de top van EU-regeringsleiders in Brussel voor. Ook daar zal worden gesproken over uitstel van de brexit. Uiteindelijk beslissen de regeringsleiders hierover.

Tusk zei dat de kwestie van het uitstel volgende week geregeld kan worden, mits er overeenstemming is over de deal. Zo nodig organiseert hij een extra top over de uitgestelde brexitdatum.

De datum die May voorstelt, 30 juni, brengt wettelijke en politieke problemen met zich mee, zei Tusk. Die hebben te maken met de verkiezingen voor het Europees Parlement van 23 tot en met 26 mei.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, suggereerde vanmiddag dat het VK ofwel voor 23 mei moet vertrekken, of dat de datum moet worden uitgesteld tot zeker eind van dit jaar. In dat laatste geval moet het VK meedoen met de Europese verkiezingen, vindt Commissie-voorzitter Juncker.

STER reclame