De controller die Google op de markt wil brengen voor de eigen streamingdienst voor games
NOS Nieuws

Google komt met streamingdienst voor games

Google heeft zijn streamingdienst Stadia gepresenteerd, waarmee gebruikers games kunnen spelen. De spellen zijn te streamen op de computer, televisie en mobiele apparaten.

Hoewel het techbedrijf Stadia vandaag op de Game Developers Conference in San Francisco voor het eerst aan de wereld liet zien, was het wel al duidelijk dat de dienst eraan zat te komen. Een paar maanden geleden voerde Google nog publieke tests uit met de game Assassin's Creed Odyssey.

Alleen snel internet nodig

Het voordeel van de dienst is dat mensen geen heel krachtige computer of console nodig hebben om te gamen, omdat de datacenters van Google zelf alle zware applicaties draaien. Downloads en updates zouden niet nodig zijn. Het enige wat volgens Google nodig is, is een snelle internetverbinding. Het is nog niet bekend hoe snel die moet zijn.

Games worden speelbaar in de Chrome-browser op de computer, via de Chromecast op televisie en op telefoons en tablets van Google. Het bedrijf zegt in de toekomst de dienst naar meer platforms te willen brengen.

Beloofd wordt dat de spellen in hoge kwaliteit (4k) en vloeiend (60 frames per seconde) te streamen zijn. Later zou hogere kwaliteit ook mogelijk worden. Mensen kunnen de controllers die ze al hebben, gebruiken met Stadia. Google laat weten ook zijn eigen controller op de markt te brengen.

YouTube wordt een belangrijk onderdeel van Stadia. Het idee is dat mensen die op het videoplatform kijken naar youtubers die spellen spelen, zelf meteen het spel kunnen opstarten en kunnen meedoen. Verder is het de bedoeling dat gamers direct zelfgemaakte screenshots en filmpjes kunnen uploaden naar YouTube.

De dienst wordt dit jaar nog gelanceerd. In de zomer wordt bekendgemaakt hoeveel Stadia gaat kosten en welke spellen er allemaal op te spelen zijn. Dat laatste ligt dan aan de ontwikkelaars; die moeten speciaal games voor de dienst maken of bestaande games draaiend kunnen maken op het systeem.

Het streamen van games wordt doorgaans gezien als de volgende stap in de gamewereld en daarom is Google niet het enige bedrijf dat hiermee bezig is. Microsoft heeft project xCloud, waar het later dit jaar uitgebreid mee gaat testen. De geruchten gaan ook dat Amazon een eigen dienst in ontwikkeling heeft. Sony biedt al een aantal jaren de mogelijkheid om games te streamen op de Playstation 4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl