Frankrijk gaat harder optreden tegen relschoppers
De Franse politie gaat harder optreden tegen relschoppers tijdens demonstraties. Zo is de topman van het korps in Parijs, Michel Delpuech, vervangen. Hij had het verwijt gekregen dat hij te soft was. Hij zou zonder medeweten van de regering opdracht hebben gegeven minder vaak met rubber kogels op demonstranten te schieten.
Die kogels veroorzaakten de afgelopen maanden tientallen gewonden, waarna een heftig debat losbarstte over de inzet van die kogels.
Ook maakt de politie voortaan gebruikt van nieuwe technieken. Agenten krijgen onder meer de beschikking over een moleculenspray. Aan traangas en water in waterkanonnen wordt een chemische substantie toegevoegd en als relschoppers ermee worden bespoten, blijven de moleculen op hun lichaam en kleding zitten.
Speciale uv-stralen
Het middel is kleurloos, niet te zien en niet te ruiken, maar blijft wel weken onzichtbaar aanwezig. Zelfs als kleren gewassen worden.
Met speciale uv-stralen kunnen agenten de moleculen zien en zo alsnog mensen identificeren en oppakken. "Als iemand een winkel heeft geplunderd en naar buiten komt, kan hij met het middel bespoten worden", zegt minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner.
"Als pas na onderzoek iemand kan worden opgespoord, kunnen we dus nog steeds sporen terugvinden op die persoon. We kunnen dan aantonen dat iemand zich op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek stond. En dat je dus schuldig bent aan die plundering."
De opvolger van politiechef Delpuech, Didier Lallement, staat als politiebaas in Bordeaux bekend als een 'hardliner'. Hij noemde de protesten van de gele hesjes "een opstand die niets te maken heeft met de democratie". Eerder deze maand deelden agenten in Bordeaux stokslagen uit aan een Tweede Kamerlid tijdens een demonstratie van diezelfde gele hesjes. Lallement sprak daarna zijn steun uit voor zijn agenten.
Harder en mobieler
De verwachting is dat hij ook in Parijs hard zal optreden om nieuwe onlusten te voorkomen. Dat is ook de wens van de regering. "Natuurlijk zijn er meer risico's als we harder, sneller en mobieler optreden", zei premier Edouard Philippe. "Maar we zijn tot nu toe heel voorzichtig geweest. En het geweld gaat maar door. Dat vraagt om een hard antwoord."
Verder krijgen agenten op straat tijdens demonstraties meer autonomie: ze mogen sneller naar eigen bevinden handelen. Speciale politie-eenheden krijgen uitgebreidere bevoegdheden om relschoppers op te pakken.
Ook zal op twee pleinen in Bordeaux en Toulouse en op de Champs-Élysées in Parijs een demonstratieverbod gelden zodra duidelijk is dat er "gewelddadige extremisten" op af komen. De boetes voor deelname aan een illegale demonstratie gaan omhoog: van 38 naar 135 euro.