NOS Nieuws

Met failliet CoolCat komt einde aan jeugddroom Roland Kahn

Het was het eerste Nederlandse kledingmerk dat gericht reclame maakte voor kinderen en tieners. Het vandaag failliet verklaarde CoolCat moest hippe kleding betaalbaar maken. En het waren dus ook de kinderen die hun ouders de winkels binnensleepten, vertelde oprichter Roland Kahn vaak in interviews.

"Er waren nog heel weinig modewinkels die aansprekend waren voor jongeren, dus het was een gat in de markt", herinnert Paul te Grotenhuis van branchevereniging Inretail zich. "Het was de tijd dat jongeren op een Puch-brommer reden, met sweaters van Coolcat met zo'n grote kat erop afgebeeld."

Roland Kahn, een telg van een Joodse textielfamilie, maakte zijn middelbare school niet af. Na meerdere baantjes in de kledingbranche en een eigen boetiek samen met zijn eerste vrouw, opende Kahn in 1979 onder de naam CoolCat een winkel op de Amsterdamse Nieuwendijk.

Betaalbaar en hip

In een interview met Trouw vertelde hij daarover dat hij al op de middelbare school droomde van een kledingmerk voor tieners van wie de ouders niet zo rijk zijn. "Zodat ze er toch cool uit konden zien." De winkelformule breidt zich snel uit. Tegenwoordig heeft CoolCat zo'n 110 winkels in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg.

Veertig jaar na de oprichting is het speelveld veranderd en bleek CoolCat niet langer opgewassen tegen de toegenomen concurrentie van prijsvechters en webwinkels.

"Dit faillissement doet pijn, het is zijn kindje, maar desondanks is Kahn een heel geslaagde ondernemer", zegt Te Grotenhuis van branchevereniging Inretail. "Hij heeft een aantal grote ketens opgezet, heeft zijn verdiensten kunnen investeren in vastgoed, inspireerde andere ondernemers. Dit is iemand die zakelijk geslaagd is."

Kahn is ook bekend omdat hij met regelmaat stevige uitspraken doet in de media. Zo kreeg hij het in 2013 openlijk aan de stok met toenmalig minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking.

Na een dodelijke brand in een textielfabriek in Bangladesh, zette Ploumen CoolCat te kijk. Het bedrijf weigerde volgens haar brancheafspraken te ondertekenen die de arbeidsomstandigheden in Bengaalse fabrieken moesten verbeteren. "Je hoort niet iemand aan de schandpaal te nagelen, als je zelf niet zonder zonden bent", reageerde Kahn in de Volkskrant.

Volgens hem riep de minister maar wat en was het nog helemaal niet duidelijk hoe de afspraken de Bengaalse kledingindustrie precies verder zouden helpen.

Ook het liefdesleven van Roland Kahn wordt in de media breed uitgemeten. Zo had hij een relatie met tv-presentatrice en politica Sylvana Simons en met de bijna dertig jaar jongere actrice en schrijfster Fajah Lourens, die als model werkte bij het in 2011 door hem gekochte lingeriemerk Sapph.

Doorstart

De komende weken blijven de winkels waarschijnlijk gewoon open. De rechtbank in Utrecht heeft nu een curator benoemd. Die gaat onderzoeken of CoolCat een doorstart kan maken. Het is overigens niet ondenkbaar dat Kahn zich opnieuw daarvoor meldt. Dat gebeurde ook na het faillissement van MS Mode in 2016, dat na herstructureringen onder oud-eigenaar Kahn een doorstart maakte. Het faillissement van CoolCat dat vandaag werd uitgesproken hoeft dus niet het definitieve einde te zijn van Kahns jeugddroom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl