Pier Eringa
NOS NieuwsAangepast

Topman Eringa van ProRail vertrekt

Topman Pier Eringa van ProRail vertrekt bij de spoorbeheerder. Het bedrijf wordt omgevormd tot een semi-overheidsbedrijf en in de aanloop daarnaartoe doet Eringa een stap opzij. Dat laat staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten.

ProRail is nu nog een zelfstandige BV, met de overheid als aandeelhouder. In de praktijk heeft het kabinet nauwelijks zeggenschap over de koers van het bedrijf. Om dat te veranderen is besloten de spoorbeheerder om te vormen tot een zogeheten zelfstandig bestuursorgaan (zbo), waarbij de raad van bestuur directe verantwoording schuldig is aan de staatssecretaris.

Zoals het er nu naar uitziet zal die omvorming op 1 januari 2021 gerealiseerd zijn. Eringa heeft volgens Van Veldhoven laten weten dat hij niet beschikbaar is als hoofd van die nieuwe publieke organisatie. Eerder zei hij over de kabinetsplannen: "Een bedrijf onder curatele stellen en elke week op het matje roepen, daar worden mensen in het algemeen niet beter van."

De termijn van president-directeur Eringa loopt op 1 april van dit jaar af. Die wordt nu verlengd voor een beperkte periode, totdat er een geschikte opvolger is gevonden. Hij leidde het bedrijf sinds 2015.

"Eringa heeft de afgelopen jaren met zijn kenmerkende energie zijn schouders gezet onder het versterken van de organisatie ProRail. Met resultaat!", zegt Van Veldhoven. Toch is het een publiek geheim dat het niet altijd botert tussen het ministerie en de topman. ProRail heeft in het verleden vaak te maken gehad met kostenoverschrijdingen en andere problemen bij grote bouwprojecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl