Een onbewaakte spoorwegovergang in Zetten
NOS NieuwsAangepast

ProRail is wachten zat en sluit gevaarlijke overwegen met betonblokken

ProRail gaat zelf gevaarlijke onbewaakte spoorwegovergangen blokkeren met betonblokken. Dat bevestigt topman Pier Eringa van de spoorbeheerder bij Spraakmakers op NPO Radio 1 na berichtgeving in De Telegraaf. Hij wil inspraakprocedures niet langer afwachten.

"Als we niet meer tempo maken, blijven we klagen over het feit dat overgangen zo onveilig zijn en er slachtoffers vallen", zegt Eringa. De afgelopen 30 jaar zijn ongeveer 1000 overgangen dichtgegaan. Er zijn er nog zo'n 2000 over, waarvan 113 onbewaakte.

"Het sluiten gaat te langzaam. Ik denk dat in de balans tussen inspraak en handelen inspraak teveel ruimte heeft gekregen. Dat moet maar eens afgelopen zijn."

Paardenmiddel

Een ProRail-woordvoerder licht toe dat de gesprekken over 30 van de 113 onbewaakte overgangen zo moeizaam verlopen, dat het bedrijf dit paardenmiddel in wil zetten.

Ook als er nog inspraakprocedures lopen waarin omwonenden bezwaar kunnen maken, worden de betonblokken neergelegd, zodat er niemand meer door kan.

Lunteren

Eringa zegt niet welke onbewaakte overweg als eerste dichtgaat, maar volgens De Telegraaf gaat het om een overweg in Lunteren. De gemeente en omwonenden zijn het eens met de afsluiting, ook omdat er honderd meter verderop een bewaakte spoorovergang is. Maar een grondeigenaar verzet zich en daarom is de overweg nu nog open. ProRail wil desnoods naar de rechter stappen om afsluiting af te dwingen. Intussen wil ProRail alvast betonblokken plaatsen.

Topman Eringa ziet een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "De rechter moet maar beslissen wie gelijk heeft. Het lijkt me niet dat die onveilige situaties in stand wil houden. Er kunnen immers doden vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl