Degradatienood en trainerloos, maar NAC Breda geeft hoop nog niet op

De spelersgroep van NAC Breda schaamt zich voor de situatie waarin de stuurloze club zich momenteel bevindt. Dat zegt aanvoerder Menno Koch een dag na het opstappen van trainer Mitchell van der Gaag. "Wij als team hebben mensen in de steek gelaten."

"Daarom vond ik het moeilijk om woorden te vinden toen ik afscheid van de trainer nam", gaat de verdediger verder. "Persoonlijk had ik het graag met hem afgemaakt. Ik schaam me dat het zover is gekomen. Ik voel me er ook verantwoordelijk voor. Wij als team, maar ik voorop."

Bestuurlijke crisis

Bij NAC vertrokken dit seizoen ook algemeen directeur Justin Goetzee, technisch directeur Hans Smulders en commercieel manager Eric Mathijsen. Het technisch hart onder leiding van Pierre van Hooijdonk werd opgedoekt en het vertrek van manager jeugdopleiding Tim Gilissen en assistent voetbalzaken Marion Vroenhoven is ook aanstaande.

Interim-directeur Nicole Edelenbos moet alle klappen opvangen samen met drie grootaandeelhouders en de raad van commissarissen. Koch wil zich echter niet verschuilen achter de bestuurlijke crisis. "Die mensen staan niet op het veld, daar moeten wij het laten zien."

NAC-aanvoerder Koch: 'Ik schaam me dat het zover gekomen is'

NAC staat acht speelronden voor het einde achttiende en laatste in de eredivisie op acht punten van FC Emmen en De Graafschap. Gunstig is dat de club nog maar twee tegenstanders uit het huidige linkerrijtje treft: Feyenoord en Heracles Almelo.

"Acht punten. Dat zijn drie wedstrijden winnen, de kans dat we erin blijven is er gewoon nog", zegt Koch optimistisch. "Het gaat heel moeilijk worden en misschien vind iedereen het wel gek dat ik dit allemaal zeg, maar we moeten er wel geloof in houden."

Ook interim-directeur Edelenbos heeft de hoop nog niet opgegeven. "Er zijn vaker voorbeelden geweest dat het met een andere oplossing en een beetje geluk toch nog goedkomt."

Nieuwe dynamiek?

Van der Gaag nam afscheid van de club in de hoop daarmee een nieuwe dynamiek los te maken waardoor het tij keert. Koch: "We gaan tot het gaatje. Er zijn veel gekke dingen gebeurd in voetbal, dat moeten wij ook bewerkstelligen."

STER reclame