NOS Voetbal

Kluivert terug naar Ajax? 'In dit team wil iedereen wel spelen'

  • Corné Hendriks

  • Corné Hendriks

Kluivert terug bij Ajax? 'Daar vraag je me wat'

De liefde tussen Ajax en Justin Kluivert lijkt nog niet gedoofd. Acht maanden na de breuk spreken club en speler nog altijd lovend over elkaar. Zullen de twee elkaar ooit weer vinden? En wie dient daarvoor de eerste handreiking te doen?

Kluivert staat sinds de zomer onder contract bij AS Roma. Hij zat op de tribune toen de Romeinen in de achtste finales van de Champions League werden uitgeschakeld door FC Porto. Toen een dag eerder Ajax in Bernabéu stuntte tegen Real Madrid, zat Kluivert voor de televisie.

Staande ovatie

"Super mooi, dat verdiende een staande ovatie", vertelt Kluivert op Schiphol, vlak voor vertrek met Jong Oranje naar een trainingskamp in Spanje. "Maar ik wist dat zij dit konden. Dit Ajax, met deze kwaliteiten, dat is wereldtop."

Ajax en Kluivert leken voor elkaar gemaakt, net als Justins vader Patrick en Ajax dat waren. Justin doorliep alle jeugdelftallen en mocht op zijn zeventiende al debuteren in het eerste elftal. Maar juist op het hoogtepunt van de romance bleek de 'perfect match' toch niet zo perfect te zijn.

Spijt van zijn stap naar Italië heeft Kluivert niet. Maar als hij Ajax dit seizoen ziet spelen bekruipt hem wel een apart gevoel. "Soms denk ik: daar had ik ook kunnen staan."

Justin Kluivert bij Ajax

De vraag is dan ook of Kluivert met de kennis van nu dezelfde keus had gemaakt als driekwart jaar geleden. Wat als hem destijds was verteld dat Hakim Ziyech zou blijven en Dusan Tadic zou komen?

"Een goede vraag", zegt Kluivert. En dan na enige twijfel: "In dit team wil iedereen wel spelen. En als je het mij vraagt, ik ook."

'Geweldig ventje'

Ajax-trainer Erik ten Hag vertelde zondag aan tafel bij Rondo dat hij het jammer vindt dat "het geweldige ventje" Kluivert niet meer voor Ajax speelt. Analist Youri Mulder reageerde door te zeggen dat de Amsterdammers de aanvaller direct moeten terughalen.

Is dat ook een optie voor Kluivert zelf? "Zo, daar vraag je me wat... Alle deuren staan open, maar ik ben wel naar Rome gekomen om te slagen. Ik ben niet zo van het opgeven."

Kluivert zag Ajax schitteren in Madrid en gaf een staande ovatie

In Italië moet de jeugdinternational het vooral doen met invalbeurten, al kreeg hij onder de nieuwe coach Claudio Ranieri in de laatste twee competitieduels wel een basisplaats. Afgelopen weekend tegen SPAL (2-1 verlies) werd Kluivert in de rust gewisseld.

Rendement

Toch is hij blij met de komst van Ranieri, die AS Roma voorlopig in een systeem met twee spitsen laat voetballen. Kluivert lijkt zich daarbij te moeten focussen op de positie van rechtshalf.

"Dit zijn nieuwe kansen voor mij. Ik kom in deze positie vaak in mijn kracht, daar geeft Ranieri mij ook de kans voor", zegt Kluivert, die in 21 competitieduels één keer scoorde.

"Ik ben tevreden over mijn seizoen tot nog toe, maar niet over mijn rendement. Dat kan nog veel hoger."

Justin Kluivert bij Jong Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl