OM houdt mede door briefje 'ernstig rekening' met terroristisch motief
De politie en het Openbaar Ministerie houden er "ernstig rekening" mee dat de aanslagpleger in Utrecht een terroristisch motief had. Dat meldt het OM na bestudering van onder meer een briefje dat in de vluchtauto werd gevonden. Andere motieven worden nog niet uitgesloten.
Gisteren werd bekend dat de politie er ook rekening mee houdt dat het incident het gevolg is van een conflict in de relationele sfeer. Het OM meldt nu, op basis van het strafrechtelijk onderzoek, dat er tot dusver geen relatie is gebleken tussen T. en de slachtoffers.
Over de slachtoffers is meer bevestigd. Er zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht omgekomen. De drie zwaargewonden zijn een Utrechtse van 20, een 74-jarige man uit De Meern en een vrouw van 20 uit Nieuwegein. Vier anderen raakten lichtgewond, onder meer doordat zij in de commotie ten val kwamen.
Twee verdachten zijn verwant
De twee andere verdachten die naast hoofdverdachte Gökmen T. zijn opgepakt, zijn afkomstig uit Utrecht. Het gaat om twee mannen van 27 en 23. De politie onderzoekt of ze betrokken waren bij de aanslag.
De advocaat van een van hen laat weten dat de twee andere verdachten die naast T. vastzitten broers van elkaar zijn. "Mijn cliënt tast volledig in het duister waarom hij is aangehouden", zegt hij. Hij wil verder geen mededelingen doen omdat het opsporingsonderzoek nog loopt.
Geen conclusies
Met deze mededeling van het Openbaar Ministerie kunnen zeker nog geen conclusies getrokken worden, zegt terrorismedeskundige Bibi van Ginkel van het Clingendael Instituut. "Het is onderdeel van het onderzoek, dus ze hebben een reden om dit te melden. Maar een conclusie trekken op basis van deze informatie gaat nog niet. Hoe lastig dat ook voor iedereen is."
"Een dergelijke zware criminele daad, het woord aanslag heeft al een zekere connotatie, heeft hoe dan ook een enorme impact op de samenleving", vervolgt ze. "Dan is het logisch dat het heel veel vragen oproept. Maar die vragen moeten wel op een zorgvuldige manier beantwoord worden. Niemand is erbij gebaat om de conclusies te snel te trekken."
Naast de vragen die leven over de daad van gisteren, zijn er meer vragen die beantwoord moeten worden. "Zijn er wellicht signalen gemist, wat zegt het dat deze persoon al zo regelmatig in aanraking is geweest met justitie, wat zegt dat over het wel of niet in vrijheid stellen van iemand. Je begint her en der al te horen dat het beleid niet deugt. Maar je kunt pas naar die maatschappelijke vragen kijken als we de antwoorden hebben op de vragen die nu leven over gisteren."
Verhoor
Het OM meldt dat de politie gisteren en afgelopen nacht in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen heeft gedaan in woningen. Ook vandaag gaat het onderzoek verder.
De verdachten worden verder verhoord.