Getty Images
NOS Sport

Miami pakt uit met nieuw tennisstadion, maar Ahoy blijft groter

De tenniswereld heeft er sinds deze week een imposant stadion bij. Het Hard Rock Stadium is de nieuwe thuishaven van het prestigieuze toernooi van Miami dat vandaag begint. Tot en met vorig jaar werd het toernooi op Key Biscayne gehouden.

Dat iconische park was verouderd en daarom moeten de spelers zich voortaan melden op het terrein van American Football-team Miami Dolphins. In hun stadion - het Hard Rock Stadium - en op hun parkeerterrein liggen nu zo'n dertig tennisbanen.

Bij het masterstoernooi - daarvan zijn er maar negen in een jaar, waarvan Indian Wells vorige week het eerste was - is Kiki Bertens als geplaatste speelster automatisch door naar de tweede ronde. Bij de mannen staat Robin Haase in de eerste ronde tegen een qualifier.

Afscheid van schiereiland Key Biscayne

Het Miami Open werd van 1987 tot en met vorig jaar gehouden op Crandon Park tussen de blauwe wateren, palmbomen en heerlijke stranden van het schiereiland Key Biscayne en bouwde daar een rijke historie op.

Het is de plek waar Roger Federer en Rafael Nadal voor het eerst tegen elkaar speelden, het HawkEye-systeem werd geïntroduceerd, Andy Roddick zijn eerste profwedstrijd won en Richard Krajicek in 1999 zijn grootste titel na Wimbledon won.

De Dolphins hebben hun thuisbasis pas in september weer nodig als het nieuwe NFL-seizoen begint. Tot die tijd wordt het stadion benut voor evenementen. Vorige week zong Lionel Richie er en tien dagen na de finale van het Miami Open treden de Rolling Stones er op.

Stadion voor 14.000 tennisfans

In het Hard Rock Stadium is - na investeringen van zestig miljoen dollar - een tennisstadion gebouwd waar 14.000 toeschouwers terechtkunnen. Daarmee staat het veertiende op de lijst van grootste tennisstadions.

Het Arthur Ashe Stadium in New York, het decor van de US Open, spant de kroon met een capaciteit van 23.771 toeschouwers en het Rotterdamse Ahoy staat vierde met 15.818 zitplaatsen.

Tekst gaat verder onder de tabel.

De grootste tennisstadions ter wereld

Capaciteit Stadion + toernooi
23.771 Arthur Ashe Stadium (US Open)
17.500 O2 Arena (ATP Finals)
16.102 Tennis Garden (Indian Wells)
15.818 Ahoy (ABN Amro-toernooi)
15.500 AccorHotels Arena (Masters Parijs)
15.500 Perth Arena (Hopman Cup)
15.000 Qizhong Forest Sports City Arena (Masters Shanghai)
15.000 National Tennis Stadium (China Open)
15.000 Optics Valley Tennis Center (Wuhan Open)
14.979 Centre Court (Wimbledon)
14.840 Court Philippe Chatrier (Roland Garros)
14.820 Rod Laver Arena (Australian Open)
14.000 Louis Armstrong Stadium (US Open)
14.000 Hard Rock Stadium (Masters Miami)

Grigor Dimitrov was vorige week de eerste die de tennisbaan in het nieuwe stadion mocht uitproberen. Na zijn training plaatste de Bulgaar enthousiast een video op zijn Twitter-account.

"Een schitterend stadion. Wat een geweldig werk is hier verricht. Een stadion in een stadion, het is echt een ervaring. En de baan speelt ook lekker!", aldus Dimitrov.

Na Dimitrov kwamen ook de andere topspelers aan de beurt. Allemaal deelden ze mooi plaatjes van zichzelf in het Hard Rock Stadium, maar de mooiste was toch wel die van Simona Halep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl