NOS NieuwsAangepast

NCTV na arrestatie: dreigingsniveau Utrecht terug naar 4

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, weer omlaag gebracht naar het een na hoogste niveau 4.

Vanmiddag rond het middaguur schroefde Aalbersberg het dreigingsniveau op naar het hoogste niveau. De politie was op dat moment nog bezig met een klopjacht op de verdachte.

Aalbersberg zei eerder vandaag dat de gebeurtenissen in Utrecht alle kenmerken hebben van een terroristische aanslag. De gemeente Utrecht adviseerde alle inwoners binnen te blijven.

Vanochtend werd er op het 24 Oktoberplein in Utrecht geschoten in een tram. Drie mensen kwamen om het leven. Vijf mensen raakten gewond, drie van hen zijn er ernstig aan toe zijn.

Bekijk hier de verklaring van NCTV-chef Aalbersberg:

'Op dit moment is een ingewikkelde operatie bezig op zoek naar de verdachte'

Risicovolle operatie

In de persconferentie noemde Aalbersberg het zoeken naar de dader een risicovolle operatie. "De hulpdiensten kunnen nu al hun energie aangrijpen om hun taak uit te voeren. Daarom is het dreigingsniveau in Utrecht verhoogd." Het verhogen van het dreigingsniveau is ook bedoeld om burgers alert te maken.

Volgens Aalbersberg was er vanmiddag geen aanleiding om het dreigingsniveau voor de rest van het land ook te verhogen. Door de beslissing van vanavond om het dreigingsniveau in Utrecht terug te brengen van 5 naar 4 staat het dreigingsniveau in heel Nederland weer op 4.

Bekijk in de video hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in Utrecht:

Overzicht: dit weten we tot nu toe over het schietincident in Utrecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl