NOS Nieuws

Dodental orkaan Idai in Mozambique, Zimbabwe en Malawi loopt op

Als gevolg van orkaan Idai zijn in zuidelijk Afrika zeker 150 doden gevallen. Honderden anderen worden nog vermist. Duizenden mensen zijn vermoedelijk dakloos geworden, zegt een woordvoerder van Unicef in Mozambique.

De tropische wervelstorm die in de nacht van donderdag op vrijdag aan land kwam in de havenstad Beira in Mozambique was volgens correspondent Koert Lindijer één van de zwaarste van de afgelopen tien jaar. Idai veroorzaakte stormvloeden en zware regenval. Zeker een half miljoen mensen in Mozambique hebben al dagenlang geen stroom.

Hulpverleners hebben nog altijd weinig zicht op de totale omvang van de schade, maar gaan er vanuit dat duizenden mensen dakloos zijn geworden. Het Rode Kruis en Unicef vrezen een humanitaire ramp in centraal Mozambique.

Op dit moment zijn de reddingsacties in volle gang, maar daarmee zijn nog niet alle slachtoffers bereikt.

NOS-correspondent Koert Lindijer

Idai trok daarna verder over Zimbabwe en Malawi. In het oosten van Zimbabwe, in de omgeving van Chimanimani, zijn zeker 40 mensen om het leven gekomen bij overstromingen. Zo'n honderd anderen worden nog vermist. Huizen, straten en akkers staan blank.

Veel gebieden zijn onbereikbaar voor hulp omdat bruggen zijn ingestort. Vanuit helikopters droppen hulpverleners voedsel en medicijnen in de getroffen gebieden. "Op dit moment zijn de reddingsacties in volle gang, maar daarmee zijn nog niet alle slachtoffers bereikt", zegt correspondent Koert Lindijer.

Omdat er ook de komende dagen extreem veel regen wordt verwacht, zijn de problemen nog niet voorbij. De kans is groot dat het dan weer tot ernstige wateroverlast en modderstromen komt, met desastreuze gevolgen voor de oogst.

President Mnangagwa van Zimbabwe heeft de noodtoestand uitgeroepen. Hij was tijdens de orkaan niet in het land, net als president Nyusi van Mozambique. Dat kwam beide presidenten op kritiek te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl