NOS NieuwsAangepast

Orkaan eist tientallen levens in zuidelijk Afrika

De orkaan Idai, die donderdag in zuidelijk Afrika aan land ging, heeft tientallen levens geëist in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Het is de zwaarste orkaan in de regio in meer dan tien jaar.

Huizen zijn verwoest en de elektriciteit is op veel plaatsen uitgevallen. Dat bemoeilijkt ook de communicatie.

Voordat de orkaan de kust van Mozambique bereikte, waren er al enorme overstromingen ontstaan door zware regenval. Het water zakt nauwelijks weg in de grond, die keihard is na de droogte van de afgelopen jaren. In Mozambique en het zuiden van Malawi vielen door de overstromingen de afgelopen week meer dan honderd doden.

De orkaan kwam daar donderdag en gisteren nog eens overheen. Een compleet beeld van de slachtoffers en verwoestingen ontbreekt nog, maar er wordt gesproken van zeker 19 doden in het midden van Mozambique en 31 doden in het zwaar getroffen zuidoosten van Zimbabwe. 150 mensen worden daar volgens de staatszender ZBC vermist.

Helikopters van de Zimbabwaanse luchtmacht proberen mensen te redden, maar dat gaat moeilijk doordat het nog hard waait. Teams van het Rode Kruis proberen de schade op te nemen en te bepalen welke hulpverlening er moet komen.

Satellietbeelden

Grote gebieden zitten zonder stroom, onder meer de havenstad Beira in Mozambique, waar 500.000 mensen wonen. Ook Zuid-Afrika kampt met uitval doordat de stroomtoevoer uit Mozambique is stilgevallen.

Data-analisten in Den Haag proberen met satellietbeelden de overstromingen in Malawi te bekijken. Dat is mogelijk omdat Malawi met behulp van honderden vrijwilligers in kaart is gebracht. Die gegevens worden nu vergeleken met actuele satellietbeelden. De uitkomst wordt doorgegeven aan alle hulpverleners in het getroffen gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl