Bloemen voor slachtoffers aanslag Christchurch Reuters

De dag na de aanslag in Nieuw-Zeeland staat in het teken van de 49 slachtoffers en hun nabestaanden. Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland is in Christchurch om onder meer de nabestaanden te bezoeken. Ook worden er overal in Nieuw-Zeeland herdenkingen gehouden voor de slachtoffers.

Nadat ze was aangekomen in Christchurch ging Ardern eerst langs bij een vluchtelingencentrum. Daar sprak ze met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, die hun zorgen uitspraken over een gebrek aan plekken om te bidden vanwege de gesloten moskeeën. Ardern vertelde dat de gemeente bezig is met het regelen van alternatieve en veilige plekken om te bidden.

"Ik kom de boodschap van liefde en steun en rouw van de inwoners van Nieuw-Zeeland overbrengen", zei de premier. "Nieuw-Zeeland rouwt gezamenlijk."

In heel Nieuw-Zeeland zijn er herdenkingen. In Auckland kwamen al meer dan duizend mensen bijeen om de slachtoffers te herdenken. De menigte zong, samen met een koor, het nummer Stand By Me. De burgemeester van Auckland, Phil Goff, zei dat hij rouwt. "In Nieuw-Zeeland zien we diversiteit juist als een verrijking, niet als bron van verdeeldheid."

Ook bij een van de moskeeën in Christchurch kwamen grote groepen mensen samen, ondanks de oproep van de politie om de plek te mijden. Bij de moskee werden veel bloemen neergelegd.

Op verscheidene plekken in het land, waaronder Wellington, Rotorua, Hamilton, Dunedin en Invercargill zijn ook nog officiële herdenkingen. In Christchurch zelf is een plechtigheid, om 8.30 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hier de tot nu bekende feiten over de aanslag. Swipe door onderstaande afbeeldingen voor een overzicht:

Het Nieuw-Zeelandse Islamitische Informatie Centrum heeft een crowdfundingsactie opgezet voor de nabestaanden van de slachtoffers. Daarmee is al meer dan 1,5 miljoen dollar opgehaald. Meer dan 22.000 mensen hebben geld gedoneerd.

Slachtoffers

In de afgelopen uren zijn ook details over slachtoffers naar buiten gekomen. Zo zijn onder de doden een 5-jarig meisje en haar vader, die beiden achterna zijn gezeten door de schutter, schrijft de Nieuw-Zeelandse radiozender Radio NZ.

Ook een 71-jarige man is overleden. Haji-Daoud Nabi werd neergeschoten toen hij iemand anders probeerde te beschermen, vertelde zijn zoon Omar Nabi aan lokale media.

Christchurch-terrorist wordt voorgeleid EPA

Eerder vandaag werd de hoofdverdachte van de aanslag voorgeleid in een rechtbank in Christchurch. Het proces van de 28-jarige Brenton Tarrant begint op 5 april. Tot die tijd blijft de Australiër in voorarrest.

Tarrant wordt verdacht van moord. De komende tijd zullen naar verwachting nog meer aanklachten worden toegevoegd.

Momenteel liggen nog 41 gewonden in het ziekenhuis. Zeven gewonden mochten eerder vandaag naar huis. Twaalf patiënten verkeren nog in kritieke toestand, onder wie een 4-jarig meisje.

STER reclame