Premier Ardern bij de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Aanslagpleger Nieuw-Zeeland had wapenvergunning, niet in beeld bij politie

De terrorist die in Christchurch 49 mensen doodschoot had vijf vuurwapens bij zich, waaronder twee semi-automatische wapens en twee shotguns. Hij had daarvoor een wapenvergunning, heeft premier Ardern van Nieuw-Zeeland in een persconferentie bekendgemaakt.

Ze liet weten dat de wapenwetten worden aangepast. "Er zijn pogingen geweest om de wet te wijzigen in 2005, 2012 en 2017. Nu is de tijd aangebroken voor verandering."

Bekijk hieronder een deel van de persconferentie:

Premier Ardern: 'Onze wapenwetten gaan veranderen'

De dader, de Australiër Brenton Tarrant, wordt vandaag nog voorgeleid. Hij wordt vervolgd voor moord. Hij was niet bekend bij de politie, zei Ardern. In totaal zijn drie mensen opgepakt; de rol van de andere twee is onduidelijk.

De premier liet verder weten dat mensen in Christchurch wordt aangeraden om vandaag thuis te blijven, waar het veilig is. "De veiligheid van inwoners in Nieuw-Zeeland heeft onze hoogste prioriteit."

Veertig mensen liggen nog in het ziekenhuis, twee gewonden verkeren in kritieke toestand.

Bloemlegging bij de politieafzetting in Christchurch

Eerder op de avond zei burgemeester Lianne Dalziel van Christchurch dat ze geen woorden heeft voor de aanslag. Ze noemt de Australische dader een lafaard.

Ze zegt dat hij zijn plannen al had bedacht voor hij naar Nieuw-Zeeland kwam. "Hij kwam hierheen met haat in zijn hart. Hij koos onze stad omdat we juist zo'n veilige stad in zo'n veilig land zijn. Er zijn geen woorden voor om mijn walging te beschrijven, voor de propaganda die hij wilde verspreiden." Ze verwijst daarbij naar het feit dat de dader zijn moordtocht live op internet uitzond.

Herdenkingsplaats

De burgemeester heeft een herdenkingsplek dicht bij het ziekenhuis beschikbaar gesteld waar mensen bloemen kunnen leggen. De moskeeën zijn nog steeds hermetisch afgesloten vanwege het politieonderzoek.

De burgemeester roept op tot saamhorigheid. "De enige manier om te reageren tegen de stem van haat is om samen te komen, met compassie, vriendelijkheid en liefde."

Ook benadrukte Dalziel dat Nieuw-Zeeland de afgelopen decennia verschillende bevolkingsgroepen en religies heeft verwelkomd en dat ze onderdeel vormen van de samenleving. "Ze zijn onze vrienden, we omarmen hem. En ik weet dat ik voor iedereen spreek dat ik zeg dat we samenkomen om hen te steunen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl