Familieleden in onzekerheid buiten de moskee in Christchurch
NOS Nieuws

Overlevende aanslag Christchurch: 'Ik kon niet weg, ik zat in mijn rolstoel'

Bij terreuraanslagen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vielen zeker 49 doden. Er komen steeds meer getuigenissen binnen van overlevenden die aanwezig waren voor het vrijdaggebed.

Mohan Ibrahim is een van de ongeveer 300 mensen die aan het bidden was in de Al Noor-moskee toen het schieten begon. In die moskee vielen in ieder geval 41 doden. "Ik heb de schutter niet gezien, omdat ik in de kamer ernaast zat. Maar we hoorden dat er schoten werden afgevuurd", vertelt hij aan New Zealand Herald. "Mensen begonnen uit het niets te rennen voor hun leven. Ik ben nog steeds in shock."

Hij vertelt dat hij op weg naar buiten een dood meisje midden op de weg zag liggen. Ibrahim is bang dat vrienden van hem de terreuraanslag niet hebben overleefd. "Sommigen zijn nog steeds binnen. We hebben ze geprobeerd te bellen, maar ze nemen maar niet op."

Hij kwam binnen en schoot op iedereen die hij neer kon schieten.

Ooggetuige

Een andere moskeeganger zat in zijn rolstoel toen de schutter binnendrong. "Het was er heel vreedzaam en kalm, tot plots het schieten begon", zegt Farid Ahmed in gesprek met ABC Australia. "Ik heb mezelf naar de achterkant van de moskee weten te duwen." Daar zat hij de aanslag 'uit'. "Het schieten ging nog 6 minuten of langer door. Maar ik kon niet weg, ik zat vast in mijn rolstoel."

Ook Ahmad Al-Mahmoud is een van de overlevenden van de aanslag op de Al Noor-moskee. Volgens hem droeg de schutter legerkleding en een helm. "Hij had een groot geweer, en had heel veel kogels bij zich. Hij kwam binnen en schoot op iedereen die hij neer kon schieten", vertelt hij Stuff New Zealand.

"We moesten de glazen deur kapotslaan om naar buiten te komen. Het was moeilijk om iedereen buiten te krijgen." Uiteindelijk wist Mahmoud te ontkomen door buiten het parkeerterrein op te rennen en over het hek te springen.

'Sorry, dit is de eerste keer'

De Sri Lankaan Hassan was aanwezig in de Linwood-moskee, waar even later op de middag het vuur werd geopend. "Ik kwam juist naar Nieuw-Zeeland voor de vrede die er is", zegt hij tegen The Guardian.

Hij viel op de grond toen vrouwen rond hem opsprongen en tegen de schutter begonnen te schreeuwen: "Kom hier niet!" Volgens Hassan schreeuwde de dader veel en bewoog hij zijn geweer alle kanten op.

De Sri Lankaan weet niet wie van zijn vrienden nog in leven is. "Ik wacht nu af. De politie vertelde me: sorry, dit is de eerste keer dat dit gebeurt in ons land."

  • NOSop3
  • NOSop3
  • NOSop3
  • NOSop3
  • NOSop3
  • NOSop3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl