Ook in Maastricht werd gespijbeld voor het klimaat 1Limburg

Overal in de wereld hebben scholieren en studenten gespijbeld om te demonstreren voor meer overheidsmaatregelen tegen de klimaatverandering. Onder meer in Rome, Berlijn, New Delhi, Bangkok, Sydney en Helsinki waren protesten. Ook in Maastricht werd geprotesteerd. In totaal zouden er wereldwijd in zo'n 2000 steden acties zijn.

Alleen al in Duitsland waren ruim 200 klimaatprotesten. Zo gingen in Düsseldorf zo'n 2000 scholieren de straat op. "Wij zijn de laatste generatie die dit kan oplossen", scandeerden ze. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen deden zo'n 10.000 studenten mee aan het protest. In Warschau in Polen trotseerden duizenden actievoerders de regen en hielden spandoeken omhoog met teksten als 'Make love, not CO2'.

Voldemort

Een actievoerende student in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington had een bord gemaakt met de tekst dat 'klimaatverandering erger is dan Voldemort', verwijzend naar de boosaardige figuur uit de Harry Potter-verhalen.

In Bangkok in Thailand protesteerden tientallen studenten tegen vervuiling door plastic en in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul voerden jonge demonstranten actie met de leus 'Te warm voor school'. In New Delhi protesteerden schoolkinderen tegen de luchtvervuiling die de Indiase hoofdstad vaak teistert.

In Maastricht demonstreerden zo'n 3000 jongeren om aandacht te vestigen op klimaatproblemen. De groep liep van het Vrijthof door de binnenstad.

Koud douchen

Mede-organisator van de tocht in Maastricht was de studente Delphine de Potter. Zij is al jaren actief met klimaatbewust leven. Zo heeft ze bewust geen auto, koopt geen etenswaren in plastic verpakkingen en doucht (kort) met koud water, schrijft 1Limburg.

In Amsterdam was gisteren een soortgelijke mars. Daar liepen voor de tweede keer in ruim een maand duizenden scholieren door de hoofdstad om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen.

De wereldwijde studentenprotesten over het klimaat begonnen in augustus vorig jaar, toen de 16-jarige Zweedse scholier Gretha Thunberg besloot te gaan spijbelen voor het Zweedse parlement om klimaatmaatregelen van de overheid te eisen. Vandaag sprak Thunberg op een demonstratie in Stockholm. 'We voeren actie omdat we een toekomst willen, en daar gaan we mee door', zei ze tegen de menigte.

Ook in de Verenigde Staten worden vandaag nog klimaatprotesten verwacht.

STER reclame