Een deur van de Bataclan, waar 89 mensen werden gedood, wordt gesierd door een kunstwerk van Banksy AFP

In Amsterdam zijn twee mannen aangehouden in verband met de aanslagen in Parijs in 2015. De twee verdachten van 29 en 31 jaar zijn dinsdag opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie.

Bij de aanslagen werd gebruik gemaakt van automatische wapens en explosieven. De twee worden ervan verdacht "op een of andere manier" betrokken te zijn geweest bij de levering van die wapens aan de terroristen. Die levering van kalasjnikovs heeft in Nederland plaatsgevonden, volgens landelijk terrorismeofficier Ferry van Veghel. Meer details zegt hij niet te kunnen delen.

Enkele leden van de zelfmoordcel zouden mogelijk in oktober 2015 in Nederland zijn geweest om de wapens op te halen. De twee verdachten kwamen in beeld in een onderzoek door een internationaal team waarin de Nederlandse, Belgische en Franse politie samenwerken.

Een verdachte vrijgelaten

In de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, documenten, andere gegevensdragers en mobiele telefoons. De 29-jarige man zit vast, hij zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

De gezondheidstoestand van de ander laat niet toe dat hij wordt vastgehouden. Volgens artsen is dat niet verantwoord. Van Veghel zegt dat de 31-jarige daarom gisteren noodgedwongen en met grote tegenzin is vrijgelaten in afwachting van de resultaten van verder onderzoek.

Volgens Van Veghel weet het OM waar de verdachte is. Uit het onderzoek komt vooralsnog naar voren dat hij niet wist aan wie de wapens werden geleverd en met welk doel. Ook is voor zover nu duidelijk is deze verdachte niet geradicaliseerd.

Bij de aanslagen werden 130 mensen vermoord bij de concertzaal Bataclan, het voetbalstadion Stade de France en enkele cafés in de Franse hoofdstad. De terroristen sloegen toe uit naam van Islamitische Staat.

Niet de eerste keer

Al vaker bleken Nederlandse wapenhandelaren contacten te hebben met mogelijke aanslagplegers in het buitenland. Zo eiste het OM eerder deze week nog celstraffen tegen vijf mannen die munitie zouden hebben geleverd aan twee Franse terrorismeverdachten. Ook werden vorig jaar in Groningen, Zaanstad en Schinnen drie mannen opgepakt die wapens zouden hebben geleverd voor een aanslag in Frankrijk.

Volgens landelijk terrorismeofficier Van Veghel wordt nog onderzocht of er een direct verband is tussen de deze week opgepakte verdachten en eerdere zaken van wapenleveranties aan terroristen.

Van Veghel maakt zich wel grote zorgen over de lijnen die er blijken te zijn tussen de Nederlandse wapenhandel en mensen die in het buitenland aanslagen willen plegen. "Het is natuurlijk sowieso al heel ernstig dat dit soort wapens in Nederland wordt verkocht, maar als we nu ook nog zien dat die wapens worden gebruikt door terroristen dan is dat wel echt buitengewoon ernstig."

STER reclame