NS: 'Als het kan, werk dan maandag een dagje thuis'
Maandag zal het treinverkeer mogelijk de hele dag verstoord zijn als gevolg van de staking die het spoorwegpersoneel in de vroege ochtend houdt. Dat heeft de NS aangekondigd. "Als het kan, werk dan een dagje thuis maandag", zegt NS-directeur Roger van Boxtel.
Gisteren kondigden de vakbonden aan dat een deel van het treinpersoneel maandag tussen 06.00 en 07.06 uur actie voert voor een beter pensioen. Dat is een symbolische tijd: NS-medewerkers willen een pensioen vanaf 66 jaar, daarom duurt de staking officieel 66 minuten.
In werkelijkheid roepen de vakbonden op om al vanaf aanvang van de dienst te staken. Dat kan bijvoorbeeld al om 04.00 uur zijn. Daardoor kunnen treinen op grote stations niet uitrijden en dat werkt de hele dag door in de dienstregeling.
Ik wil echt op voorhand tegen de reiziger zeggen: sorry, heb een beetje begrip.
"De reiziger gaat daar gewoon grote hinder van ondervinden", zegt Van Boxtel. "Daarvan wil ik echt op voorhand tegen de reiziger zeggen: sorry, heb een beetje begrip."
De NS is niet blij met de staking. "Staken mag, dat is een recht in Nederland", zegt Van Boxtel. "Dat gaan we ook niet tegenwerken, maar ik vind het wel jammer voor onze reizigers. We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk weer de treinen weer op het spoor te hebben."
De grote NS-actie is niet de enige staking in het openbaar vervoer. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag leggen ook medewerkers van het stadsvervoer maandagochtend om 06.00 uur het werk neer voor een periode van 66 minuten. En alles wat eventueel vóór 06.00 uur zou uitrijden vervalt. De staking geldt voor bussen, trams en de metro.
Malieveld
Ook in andere branches wordt maandag actiegevoerd voor pensioen en AOW. "Bij zeker honderden bedrijven in het hele land wordt gestaakt of leggen mensen het werk neer", stelt een woordvoerder van FNV.
Op het Malieveld in Den Haag worden 's ochtends duizenden mensen verwacht van onder meer de politie, brandweer, douane, defensie en ambulancediensten. Hun actie zal naar verwachting tot verkeersproblemen leiden rond Den Haag. De actievoerders rijden namelijk vanaf 07.00 uur vanuit het hele land met een snelheid van 66 kilometer per uur naar het Malieveld.
En ook in andere steden, zoals Arnhem, Eindhoven en Leeuwarden, komen werknemers maandag bij elkaar om actie te voeren. Het zijn mensen uit verschillende sectoren, bijvoorbeeld medewerkers van fabrieken die in ploegendiensten werken en mensen die fysiek zwaar werk doen.
In de bouw, de metaal en de schoonmaak is opgeroepen tot een 24-uursstaking. Ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt maandag gestaakt.