ANP

De spoorbonden staken maandag 18 maart in de ochtend vanwege de pensioenen en de AOW-leeftijd. Dat betekent dat het treinverkeer op veel plaatsen pas na 07.00 uur op gang komt. Maandag is in veel sectoren een landelijke actiedag over de pensioenen en de AOW-leeftijd. Er zijn ook acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal en de schoonmaakbranche.

De bonden voegen zich met hun staking bij gemeentelijke vervoersbedrijven, die op die dag tussen 06.00 uur en 07.06 uur het werk stilleggen. Dat is symbolisch, omdat de vervoerders pensioenen vanaf 66 jaar willen. Daarom duurt de stakingsactie ook 66 minuten.

Ook na 07.06 uur wordt hinder verwacht op het spoor, al is volgens de NS nog niet te zeggen wat de gevolgen zullen zijn voor de ochtendspits. "Daarvoor moeten we eerst met de bonden in gesprek. We hopen morgen in de loop van de dag daar een goed beeld van te hebben", zegt een woordvoerder.

Later op werk

"Het kan dus zijn dat als je altijd vroeg begint, je voor één keer later dan anders op je werk bent", zegt bestuurder Janssen van FNV Spoor. "Maar we geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen."

Vakbond VVMC zegt dat veel medewerkers erg onregelmatig werken. "Onze achterban werkt in dubbele onregelmatigheid. Deze medewerkers hebben de grootste moeite om gezond de pensioenstreep te halen. Voor hen is het dus van het grootste belang om de AOW-leeftijd terug te dringen." Ook vakbond CNV doet mee aan de werkonderbreking.

Opstarten verstoord

Volgens reizigersorganisatie Rover is de werkonderbreking niet proportioneel. Rover vreest ook dat er nog een groot deel van de dag gevolgen zullen zijn voor reizigers, omdat de opstart van de dienstregeling wordt geblokkeerd. "Wordt die aan het begin van de dag verstoord, dan werkt dat nog heel lang door in de treinenloop in het land."

VVMC zegt dat de opstart grotendeels al voor 06.00 uur wordt gedaan en dus al vergevorderd is als het werk wordt stilgelegd. Wel verwacht de bond dat de staking in de ochtend ook later op de dag nog gevolgen zal hebben voor de dienstregeling.

STER reclame