Premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie ANP

Premier Rutte vindt de aanslagen in Christchurch een "weerzinwekkende daad van iemand die verblind is door intolerantie en vreemdelingenhaat". Op zijn wekelijkse persconferentie noemde hij het onbegrijpelijk dat mensen die vreedzaam hun geloof belijden op brute wijze zijn vermoord.

Rutte zei dat Nederland intens meeleeft: "Wij staan naast de Nieuw-Zeelanders in een van hun donkerste dagen." Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn collega Ardern. Rutte benadrukte dat de banden tussen Nederland en Nieuw-Zeeland hecht zijn en eeuwen teruggaan.

Rutte over aanslag Christchurch: Nederland leeft intens mee

Het is nog niet bekend of er ook Nederlandse slachtoffers zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt daarover contact. Rutte zei ook dat de Nederlandse veiligheidsdiensten alert zijn op mogelijke risico's.

In verband met de gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland legt Denk zijn campagneactiviteiten voor de Provinciale Stratenverkiezingen vandaag stil. Vertegenwoordigers van de partij bezoeken vandaag moskeeën om de moslimgemeenschap en bezoekers een hart onder de riem te steken.

STER reclame