Stakende leraren in Rotterdam, vorig jaar september ANP

Wekdienst 15/3: landelijke lerarenstaking en tegenstander Ajax bekend

time icon

Goedemorgen! In Den Haag is de grote landelijke staking van leraren en ander schoolpersoneel. En Ajax hoort tegen welke club het moet spelen in de kwartfinale van de Champions League.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van vrijdag 15 maart.

Vanmorgen valt er vrijwel overal weer enige uren regen. Met 11 tot 13 graden is het vanmiddag wel zacht. Dit weekend blijft de paraplu vaak nodig, met op zaterdag ook weer veel wind.

weer 15 maart Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De landelijke staking in het onderwijs, van basisscholen tot universiteiten. De stakende docenten willen meer salaris en verlaging van de werkdruk. Ze komen samen op het Malieveld in Den Haag.
  • In Groningen worden de eerste testresultaten bekendgemaakt van een zelfrijdende trein. De machinist zit nog in het voertuig, maar alleen voor noodgevallen. Bekijk later vandaag beelden van de zelfrijdende trein op NOS.nl.
  • Ook wordt bekend tegen welke ploeg Ajax speelt in de kwartfinale van de Champions League. De kwartfinales worden gespeeld op dinsdag 9 en woensdag 10 april. De returns volgen op dinsdag 16 en woensdag 17 april.

De zeven mogelijke tegenstanders van Ajax NOS

Wat heb je gemist?

In Nieuw-Zeeland zijn meerdere doden en gewonden gevallen bij aanslagen in twee verschillende moskeeën in de stad Christchurch. Volgens lokale media zijn er tientallen doden gevallen. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd. De politie heeft vier mensen gearresteerd.

Ooggetuigen vertellen wat ze hebben meegemaakt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Mensen renden weg en sommigen hadden bloed op hun lichaam'

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het Israëlische leger heeft een luchtaanval op de Gazastrook uitgevoerd. Daarbij zijn twee gebouwen beschadigd, melden Palestijnse bronnen. De aanval is een vergeldingsactie op het afvuren van projectielen vanuit Gaza.
  • Aanbieders van opgeknapte telefoons komen met een eigen keurmerk. Daarmee is Nederland het eerste land met een keurmerk voor refurbished telefoons, dat twee jaar garantie op verkochte toestellen geeft. Het initiatief volgt na kritiek van de Consumentenbond die vorig jaar oordeelde dat er veel mis was met opgeknapte mobieltjes.
  • Immigranten zijn een verrijking voor de samenleving, is de mening in meerdere westerse landen waar het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew Research Center een peiling hield. Daaruit blijkt dat vooral Australiërs, Britten en Canadezen overwegend positief staan tegenover immigranten. Van de achttien landen staat Nederland op de elfde plek.

En dan nog even dit:

Nog even over die lerarenstaking van vandaag. Wij volgden leerkracht Yvonne om te kijken hoe druk leerkrachten anno 2019 eigenlijk zijn:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De drukke dag van leerkracht Yvonne (die vandaag niet gaat staken)

Fijne dag!

STER Reclame