De krakers houden zich onder meer schuil in bomen en op het dak van het gebouw. Koen Laureij

Politie ontruimt kraakpand in Zeisterbos, twaalf krakers aangehouden

time icon Aangepast

Bij de ontruiming van een gekraakt gebouw in Zeist zijn twaalf krakers aangehouden. De politie was rond 17.00 uur klaar met de ontruiming.

De actie begon om 08.00 uur. Al snel waren de meeste krakers uit het pand gehaald, maar het duurde lang voordat alle vastgeketende krakers waren losgemaakt. Er is een hoogwerker ingezet om twee mensen van het dak te halen.

De krakers ketenden zich vanochtend vast en weigerden te vertrekken. Ze hielden zich schuil in bomen en boomhutten op het terrein.

Aan het gebouw hangen spandoeken met teksten als "Jullie kunnen het dak op" en "Ontruimen om leegstand is vragen om weerstand".

Volgens de politie is de ontruiming zonder geweld verlopen, "zowel aan de kant van de politie, als aan de kant van de krakers", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

Naar de rechter

Het voormalig cultureel centrum in Zeist wordt sinds enkele maanden bewoond door een groep van ongeveer vijftien krakers. De eigenaar van het pand deed aangifte bij de politie. Hij wil het gebouw slopen om op het terrein een zorginstelling voor ouderen te bouwen.

Vorige maand oordeelde de rechter dat het gebouw ontruimd mag worden.

Dit is een artikel van

STER Reclame