Aangepast

Het kraakt onder de laatste krakers

Een oude scheepswerf aan de rand van Amsterdam is bijna twintig jaar een van de laatste vrijplaatsen van de stad. De vraag is hoe lang nog, want na veel juridisch gedoe lijkt het terrein ontruimd te worden.

Het kraakt sowieso onder de laatste krakers. Door jaren van ontruimingen trokken bewoners van kraakpanden naar plekken aan de rand van de grote steden, net zoals de ADM-werf in Amsterdam.

Bekijk hier het portret van Berk, al 11 jaar een van de bewoners van de ADM-werf.

Verdwijnt het ADM-terrein?

Ontruiming

Door een uitspraak van de rechter in een hoger beroep, komt een ontruiming van het ADM-terrein steeds dichterbij. "Amsterdam stond vroeger bekend om alle vrijplaatsen en kraakpanden, maar dat verdwijnt allemaal", vertelt ADM-bewoner Berk Uhm. "De gemeente stond eerder meer aan onze kant, maar dat lijkt over."

Toch is er nog discussie in de gemeenteraad over de toekomst en bestemming van het terrein. Er lijkt een klassieke scheiding tussen de rechtse partijen, die meer aan de kant staan van de ondernemer die het terrein wil gebruiken voor scheepsindustrie, en de linkse partijen die meer de kant van de krakers kiezen.

Een kraakpand dat tot voor kort midden in Amsterdam stond, maar werd ontruimd en gesloopt.

Buiten Amsterdam

Niet alleen in Amsterdam worden krakers naar de randen van de stad gedwongen. "Het speelt eigenlijk in alle grote steden, bijvoorbeeld ook in Utrecht. Je ziet dat krakers inmiddels naar kleinere plaatsen rondom de stad trekken. Utrechtse krakers wonen nu bijvoorbeeld in Zeist en Driebergen", vertelt Eric Duivenvoorden. Hij schreef een boek over de geschiedenis van de kraakbeweging.

Het beleid van de steden is nogal verschillend. In Nijmegen is er meer ruimte voor experimentele woonvormen en in Maastricht mag een grote vrijplaats, die lijkt op de ADM-werf, juist blijven van de gemeenteraad.

Toch gaan de binnensteden volgens Duivenvoorde steeds meer op elkaar lijken. "Het kapitaal heeft vrij spel, dus panden zijn in handen van speculanten en vastgoedmensen die er veel geld aan verdienen."

Iedereen wil tegenwoordig biologisch eten en zelfvoorzienend zijn, maar wij doen dat al jaren.

Berk Uhm, bewoner ADM-werf.

Tegencultuur

Maar waarom zou je krakers willen in je stad? Mensen die alleen maar gratis wonen in panden waar anderen flink voor betalen. Volgens Rutger Groot Wassink, Amsterdams gemeenteraadslid, is het belangrijk om een plek te hebben voor mensen die anders denken. "Tegencultuur is over het algemeen goed voor de creativiteit. En krakers brachten ook veel goeds in de buurt. Opvang voor daklozen, gereedschapsuitleen of een buurthuis."

ADM-kraker Berk is het hier mee eens. "Eigenlijk waren we altijd al hip. Iedereen wil tegenwoordig biologisch eten en zelfvoorzienend zijn, maar wij doen dat al jaren."

Deel artikel: