NOS Voetbal

De mogelijke tegenstanders van Ajax: wordt het Messi, Ronaldo of Salah?

FC Barcelona en Liverpool bemachtigden woensdag als laatste clubs een kwartfinaleplaats in de Champions League. Vrijdag om 12.00 uur wordt er geloot en weet Ajax met welke van de zeven overige clubs het volgende maand gaat strijden om een plek bij de laatste vier van de Champions League.

De zeven mogelijke tegenstanders van Ajax

We zetten de zeven mogelijke tegenstanders op een rijtje:

Tottenham Hotspur (Balans Ajax: Winst 0 - Gelijkspel 0 - Verlies 2)

Tottenham Hotspur maakt een moeizame periode door in de Premier League. De laatste vier competitieduels leverden geen overwinning op. Zelfs de terugkeer van spits Harry Kane, die ruim een maand uit de roulatie was, heeft daar niets aan veranderd.

In de vorige ronde van de Champions League wonnen de Spurs zowel in Londen (3-0) als in Duitsland van Borussia Dortmund (1-0). In het seizoen 1981/1982 verloor Ajax in de Europa Cup II beide duels van Tottenham Hotspur.

Topscorer: Harry Kane (5)

Tegenstanders in poulefase: FC Barcelona (1), Internazionale (3), PSV (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: Borussia Dortmund

Harry Kane van Tottenham Hotspur

FC Porto (W 1 - G 1 - V 4)

De winnaar van de Champions League in 2004 en de Europa League van 2011 heeft zich zonder grote hordes te hoeven nemen bij de laatste acht genesteld. In de vorige ronde werd AS Roma na verlenging verslagen en in de poule hield het de op papier mindere ploegen Lokomotiv Moskou en Galatasaray achter zich.

Ajax won nog nooit in de knock-out-fase van Porto, dat vier jaar geleden ook nog kwartfinalist was (verlies tegen Bayern München). In 1987/1988 stonden de clubs tegenover elkaar in de Supercup en Porto won beide duels met 1-0.

Topscorer: Moussa Marega (6)

Tegenstanders in poulefase: Schalke 04 (2), Galatasaray (3), Lokomotiv Moskou (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: AS Roma

Paul Pogba, middenvelder van Manchester United

Manchester United (W 2 - G 0 - V 3)

Manchester United is onder leiding van de Noor Ole Gunnar Solskjær, de opvolger van de ontslagen José Mourinho, bezig aan een goede fase. Afgelopen weekend werd er pas voor het eerst dit jaar verloren in de competitie: 2-0 tegen Arsenal.

De laatste keer dat Ajax Manchester United trof, was in de finale van de Europa League in 2017. In Stockholm werd het 2-0 voor United, waar toen nog Ajacied Daley Blind onder contract stond. De laatste zege van Ajax op Manchester United dateert van zeven jaar geleden. Op Old Trafford maakte Toby Alderweireld de winnende treffer (1-2).

Topscorers: Romelu Lukaku, Paul Pogba en Marcus Rashford (2)

Tegenstanders in poulefase: Juventus (1), Valencia (3) en Young Boys (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: Paris Saint-Germain

Manchester City (W 1 - G 1 - V 0)

Manchester City is bij de bookmakers de favoriet voor de eindzege in de Champions League. De ploeg van Pep Guardiola, die dinsdag Schalke 04 met 7-0 declasseerde, is als enige club in Europa nog in de race om vier (!) prijzen te veroveren.

Ajax speelde pas twee keer tegen de Engelsen; in de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2012/2013. In Amsterdam werd het 3-1, in Manchester 2-2.

Topscorer: Sergio Agüero (5)

Tegenstanders in poulefase: Olympique Lyonnais (2), Sjachtar Donetsk (3) en Hoffenheim (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: Schalke 04

Juventus (W 2 - G 4 - V 6)

Juventus is al zeven keer op een rij kampioen van Italië geworden en de achtste titel is aanstaande. De voorsprong op nummer 2 Napoli bedraagt al achttien punten. Dinsdag liet Cristiano Ronaldo in de Champions League nog maar eens zijn klasse zien en met drie goals loodste hij Juve langs Atlético.

De laatste negen duels met Juventus leverden geen overwinning op voor Ajax. In 2010 werd het bij de laatste confrontatie, in de Europa League, 0-0 en 1-2. De laatste vijf ontmoetingen in de knock-outfase werden door Juve gewonnen.

Topscorer: Paulo Dybala (5)

Tegenstanders in poulefase: Manchester United (2), Valencia (3) en Young Boys (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: Atlético Madrid

De spelers van Juventus vieren feest na de winst op Atlético Madrid

Liverpool (W 1 - G 1 - V 0)

Liverpool is in de Premier League met Manchester City verwikkeld in een hevige strijd om de titel. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft City, eveneens kwartfinalist in de Champions League, één punt voorsprong.

Ajax heeft nog nooit verloren van Liverpool, vorig seizoen finalist (3-1 verlies tegen Real Madrid). Het trof The Reds alleen in het seizoen 1966/1967 in de Europa Cup I. In Amsterdam werd het 5-1 voor Ajax en in Engeland kwam Ajax niet in de problemen: 2-2.

Topscorers: Sadio Mané en Mohamed Salah (3)

Tegenstanders in poulefase: Paris Saint-Germain (1), Napoli (3), Rode Ster Belgrado (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: Bayern München

FC Barcelona (W 1 - G 0 - V 3)

FC Barcelona stevent in La Liga af op de titel en het staat ook in de finale van de Copa del Rey. Barcelona won eind februari/begin maart twee keer van Real Madrid, de tegenstander van Ajax in de vorige ronde.

Ajax heeft vier keer tegen FC Barcelona gespeeld en één keer gewonnen. In het seizoen 2013/2014 werd het in de Arena 2-1. Een later later werd het op hetzelfde veld 0-2.

Topscorer: Lionel Messi (8), die lovend is over de Amsterdamse ploeg: "Ajax heeft aangetoond over een fantastisch team te beschikken vol talentvolle jongens. Ze zijn voor niemand bang."

Tegenstanders in poulefase: Tottenham Hotspur (2), Internazionale (3) en PSV (4) / Uitgeschakeld in achtste finales: Olympique Lyonnais

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl