WK al in 2022 met 48 landen? 'Voor Afrika een goed idee'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WK in Qatar al met 48 landen? 'Een enorme stimulans voor Afrika'

De wereldvoetbalbond FIFA vergadert vrijdag in Miami over de uitbreiding van het WK in Qatar in 2022 van 32 naar 48 landen. Een verhoging betekent meer wedstrijden en dus meer inkomsten.

Volgens een haalbaarheidsonderzoek dat uitlekte, zou het gaan om een bedrag van 350 miljoen euro. "Zij zien het financiƫle plaatje. Meer bezoekers, meer televisiekijkers", zegt Ronald de Boer, die betrokken was bij de campagne om het WK naar Qatar te halen.

Vooral Afrika zou profiteren van de uitbreiding. Momenteel kwalificeren vijf landen van dat continent zich voor het eindtoernooi. In de toekomst worden dat er negen of tien, liet FIFA-voorzitter Gianni Infantino eerder weten.

Wotte positief

Mark Wotte, werkzaam voor de Marokkaanse voetbalbond, juicht het plan toe. "Het is voor Afrika een goed idee. Een enorme stimulans. Dan kies ik toch voor het pluspunt van de participatie ten opzichte van het organisatorische gedeelte."

Op organisatorisch gebied zal er waarschijnlijk nog een ander land in de Golfregio moeten bijkomen om de zestien extra WK-duels te kunnen opvangen. Een heikel punt, want Qatar leeft op gespannen voet met onder meer het nabijgelegen Bahrein en buurland Saudi-Arabiƫ.

Een formeel besluit over de uitbreiding kan pas op 5 juni tijdens het FIFA-congres in Parijs worden genomen. In 2026 wordt het WK sowieso met 48 landen gespeeld.

STER Reclame