Ouders staan voor een dichte deur in Amsterdam NOS

Een informatiebijeenkomst van de gemeente Amsterdam voor ouders van leerlingen van het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum is afgelast vanwege een te hoge opkomst. Morgen volgt een nieuwe voorlichtingsavond.

De gemeente had rekening gehouden met 250 belangstellenden, maar dat waren er veel meer. "We zijn een beetje verbaasd over het grote aantal", zei burgemeester Halsema, die met de ouders in gesprek zou gaan. "Maar het blijkt ook dat er mensen vanuit allerlei steden op af zijn gekomen. Dat hadden we niet voorzien."

Nadat de zaal was volgelopen, ging de deur dicht en werden mensen die nog buiten stonden weggestuurd. De ouders die al binnen waren, pikten dat niet en stapten op:

'Onze kinderen zijn in gevaar gebracht'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldde vorige week dat leerlingen van de islamitische school worden beïnvloed door medewerkers die contact onderhouden met terroristen. Het was de bedoeling van Halsema en een wethouder om de ouders daarover vanavond bij te praten.

Eerder vandaag deed burgemeester Halsema namens de vier grote steden een oproep om harder op te treden tegen extremistische invloeden in het onderwijs. Ze willen niet dat het Haga uitbreidt naar steden als Den Haag en Utrecht.

In de Kamer zei Onderwijsminister Slob vanmiddag dat op basis van de huidige regels de aanvragen voor uitbreiding worden afgekeurd.

Maar de bestuursvoorzitter van het Haga Lyceum, Soner Atasoy, zegt tegen de NOS dat de school sowieso gaat uitbreiden naar Den Haag, Utrecht en Rotterdam. "Als dit niet kan via de reguliere procedure, dan via onze eigen middelen."

STER reclame