Salaris Matthijs van Nieuwkerk wekt Haagse woede, Slob is 'er klaar mee'
Minister Slob voor Media en de Tweede Kamer willen dat er snel een definitief einde komt aan discussie over te hoge salarissen bij de publieke omroep. "Laat ik klip en klaar zijn, ik ben er klaar mee", zei een geërgerde minister tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Aanleiding is het bericht in De Telegraaf dat de presentator van De Wereld Draait Door (DWDD), Matthijs van Nieuwkerk, via een aparte constructie enkele tonnen extra verdient bovenop zijn reguliere salaris.
BNNVARA-presentator Van Nieuwkerk werkt bij de publieke omroep. Hoeveel hij precies verdient, is niet bekend. Het kabinet heeft in 2017 een salarisplafond ingesteld voor werknemers van de NPO van maximaal 194.000 euro, ongeveer het salaris van de minister-president. Maar dat geldt voor nieuwe contracten.
Afgestemd
Van Nieuwkerk heeft nog een oud contract en het maximum geldt dus niet voor hem, stelt een woordvoerder van BNNVARA. "Zolang het contract van Matthijs van Nieuwkerk loopt, geldt de maximale beloning die is afgestemd met de NPO", zegt de woordvoerder. Informatie over de duur van het contract wordt niet gegeven.
Het kabinet heeft het plafond in 2017 ingesteld om te stimuleren dat belastinggeld vooral naar het maken van programma's gaat, en niet naar de salarissen van een klein aantal presentatoren en omroepbestuurders.
In Den Haag groeit nu de irritatie over mogelijke speciale beloningsconstructies om het wettelijke plafond te ontwijken. Van Nieuwkerk krijgt, aldus de krant, enkele tonnen boven de zogenoemde 'balkenendenorm' betaald, door betalingen voor de presentatie van een ander programma, College Tour, te laten verlopen via het productiebedrijf dat dat programma maakt in opdracht van de NTR. Die zendt het programma uit.
Maatschappelijk verantwoord
Minister Slob heeft bij BNNVARA navraag gedaan, omdat ook hij zijn wenkbrauwen fronste bij het lezen van het bericht. BNNVARA ontkent dat Van Nieuwkerk meer verdient dan is toegestaan. "De beloning die hij voor die klus ontvangt, past binnen dat goedgekeurde bedrag", zegt de BNNVARA-woordvoerder.
In de Tweede Kamer zijn partijen zoals VVD, SP en PVV er niet gerust op. PVV-Kamerlid Bosma vraagt Slob om zo snel mogelijk een einde te maken aan de financiële constructies die zijn bedoeld om de regels te ontwijken. "Iedereen heeft er genoeg van dat Van Nieuwkerk zo'n 2 tot 3 keer meer verdient dan de premier", zei SP-Kamerlid Van Raak.
Slob gaat bij de NPO, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de publieke omroepen, navraag doen naar de gang van zaken. Een woordvoerder van de NPO wil niet ingaan op individuele gevallen. Van Nieuwkerk heeft nog een oud contract en "lopende contracten worden gerespecteerd".
Sinds het plafond in 2017 is ingesteld maakt de NPO geen enkele uitzondering, benadrukt de woordvoerder. De NPO gaat ervan uit dat BNNVARA zich aan de regels houdt. "Omroepen en in dit geval dus BNNVARA moeten er in zijn algemeenheid voor zorgen dat het afgesproken maximumsalaris niet wordt overschreden", staat in een verklaring.
Publiek geld
Binnenkort komt Slob met een nieuw plan voor de toekomst van de publieke omroep. Daarin zal hij ook ingaan op de aanpak van de topsalarissen. "Want laat ik duidelijk zijn, ik vind dit niet goed. Het is publiek geld bij de publieke omroep en daar moeten we maatschappelijk verantwoord mee omgaan", aldus Slob.