De entree van de NPO in Hilversum
NOS NieuwsAangepast

'31 omroepmedewerkers verdienden vorig jaar meer dan minister'

31 omroepmedewerkers verdienden vorig jaar meer dan een ministerssalaris van 181.000 euro, tegen 35 een jaar eerder. Dat blijkt uit een inventarisatie van de jaarverslagen door RTLZ, die bevestigd wordt door de NPO.

Uit de jaarverslagen blijkt dat het gaat om veertien omroepbestuurders en zeventien presentatoren van de publieke omroep. Onder omroepbestuurders verdiende NTR-baas Paul Römer vorig jaar met 229.964 euro het meest, gevolgd door Max-baas Jan Slagter. Voormalig NOS-baas Jan de Jong, die inmiddels bij Feyenoord werkt, staat op plek drie. Nummer vier is Dominique Weesie van omroep Powned.

Welke presentatoren er bovenaan de lijst met grootverdieners bij de publieke omroep staan is niet openbaar gemaakt. Het meeste wordt verdiend door een presentator die werkt bij BNNVARA, die 580.000 euro verdient. Dat gaat vrijwel zeker om Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door. De omroepen Human, WNL en VPRO hebben volgens RTLZ geen presentatoren of bestuurders die meer verdienen dan het ministerssalaris van 181.000 euro.

Naar verwachting dalen de topsalarissen bij de publieke omroep de komende jaren. Bestuurders moeten vanaf 2022 voldoen aan de Wet Normering Topinkomens, met een maximum dat gelijk is aan een ministerssalaris. Presentatoren moeten dat ook, maar voor bestaande contracten wordt een uitzondering gemaakt.

'Keihard dalende trend'

In een reactie spreekt de NPO van een "keihard dalende trend". Van de zeventien presentatoren zaten er eind 2017 nog drie boven de BPPO-norm, een door de omroepen ingesteld salarisplafond. Een jaar eerder waren dat er vijf. Hun salaris wordt bij wijze van uitzondering aangevuld met geld van de omroepen zelf, dus niet met belastinggeld. Het aantal uitzonderingen gaat op termijn terug naar nul. Wanneer dat gebeurt, hangt af van de contracten, zeggen de omroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl